Srbi u NBA: Nekada glavni glumci, danas ni statisti

0

Predrag Stojaković sa Dalas Maveriksima pri kraju karijere uzeo šampionski prsten NBA lige, ono što nije uspeo u Sakramento Kingsima
 

Malo poznati srpski košarkaš koji je bio na širem spisku selektora "orlova" Aleksandra Đorđevića, ima epizodnu ulogu u Golden Stejt Voriorsima. Pretežno sedi na klupi, a kada i dobije šansu, to je isključivo na "kašičicu". 

 

Divac rekorder

Boje NBA klubova dosad je branilo 20 Srba. Najviše utakmica u NBA ligi ima Vlade Divac (1.134). Slede: Predrag Stojaković (804), Vladimir Radmanović (737), Darko Miličić (468), Marko Jarić (447), Nenad Krstić (419)…

Srbija je na početku sezone imala dvojicu košarkaša.Centru rođenom u Doboju, društvu u Ouklendu pravio je nekadašnji igrač Crvene zvezde Nemanja Nedović. Ni dobre igre u pripremnom periodu nisu naterale rukovodstvo Golden Stejta da na našeg plejmejkera mogu ozbiljno da računaju, pa su ga otpustili. Nedović se vraća u Evropu, a kao sledeće destinacija srpskog reprezentativca pominje se Valensija.

 

Ni prošle sezone nije bilo ništa bolja situacija po srpske košarkaše u NBA ligi. Tandemu Golden Stejta, koji su veći deo igrali u Razvojnoj ligi, društvo je pravio Miroslav Raduljica. Ni centar naše reprezentacije, koji je briljirao na Mundobasketu u Španiji, nije dobio pravu šansu u Milvokiju. Popularni Braduljica sreću je potražio u Kini, gde trenutno brani boje Šandonga.

 

Nemanja Nedović (desno) završio je epizodu u NBA ligi
 

Početkom 21.veka vrvelo je od Srba. Zavidnu NBA karijeru i bitne role, osim tandema Sakramento Kingsa, Vlade Divca i Predraga Stojakovića, imali su Marko Jarić, Vladimir Radmanović i Nenad Krstić. Prvi Srbin koji je uzeo NBA prsten bio je sada već "penzioner" Darko Miličić, koji se nije naigrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, ali je u njoj proveo čak 10 sezona.

 

Dolaze mlade nade

Iako sadašnjost po Srbe u NBA nije svetla, budućnost bi mogla da bude. Naime, ove godine na draftu čak četvorica Srba su izabrana: Bogdan Bogdanović (Finiks), Nikola Jokić (Denver), Vasilije Micić (Filadelfija) i Nemanja Dangubić (Filadelfija, pa trejd u San Antonio). Ranije, na draftu su birani i Nemanja Bjelica (Vašington, pa trejd u Minesotu) i Milan Mačvan (Klivlend), pa se očekuje u narednim sezonama da se neko od njih otisne "preko bare".

Rekorder po broju sezona u NBA ligi je Vlade Divac, sa 16, Predrag Stojaković ima 13, a Vladimir Radmanović 12.

 

I dok Srba skoro da nema u NBA, košarkaši iz bivših republika SFRJ imaju zavidne karijere u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Posebno se to odnosi na Crnu Goru, koja ima dva centra, Nikolu Pekovića i Nikolu Vučevića. Koliko su njih dvojica cenjena "preko bare" govore njihovi ugovori. Nekadašnji igrač Partizana Nikola Peković ove godine je potpisao petogodišnji ugovor sa Minesotom vredan 60 miliona dolara, dok će Vučević za četvorogodišnju vernost Orlandu da inkasira neverovatnih 53 miliona.

 

Bosna i Hercegovina ima starorosedeoca Mirzu Teletovića. Ove godine mu se pridružio supertalentovani 20-godišnji Jasmin Nurkić. Hrvatsku predstavlja Bojan Bogdanović, Makedoniju Pero Antić, dok je zvezda Finiks Sansa Goran Dragić, koji zarađuje godišnje 7.500.000 dolara. Ove sezone u timu iz Arizone mu se pridružio i brat Zoran. 

 

I dok su ugovori košarkaša iz bivše Jugoslavije astronomski, dotle su se Srbi, prethodnih godina, zadovoljavali minimalnim ugovorima, manjim od milion dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here