Z. Mirković
Predstavnici Slobodarske partije sa gostima

U organizaciji Integracionog tima Slobodarske partije Austrije (FPOe) organizovan je sastanak bečkih srpskih i makedonskih klubova sa zamenikom gradonačelnika Beča Dominikom Nepom na kojem je razgovarano pre svega o negativnom uticaju mera u borbi protiv koronavirusa po rad tih društava.

Sastanak sa liderom FPOe Beča, kojem je prisustvovao i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, organizovao je Nemanja Damnjanović, poslanik srpskog porekla u skupštini Beča.

Od srpskih klubova sastanku su prisustvovali predstavnici SKC “Stevan Mokranjac”, SKD Bambi, SPKD Prosvjeta, SV Srbija i Srpskog centra. U razgovoru je rečeno da nijedan od ovih klubova nije dobio finansijsku pomoć države ili grada, a da mnogi ni ne znaju kako i gde da se prijave za dobijanje pomoći. Predstavnici Bambija i “Mokranjca” su istakli da nemaju osnov za naplatu članarine sve dok ne budu održavane redovne probe, ali pre svega i zbog činjenice da su mnogi članovi ili roditelji zbog krize suočeni sa manjim primanjima ili su čak ostali bez njih.

Klubovi su se požalili da njihov rad na integraciji naše dece, ali pre svega očuvanju kulture, tradicije i jezika porekla, gradska i savezna vlast ne cene, što se vidi na osnovu subvencija koje dobijaju.

Milorad Mateović, ambasador Rodić, Aleksandar Stanković i Saša Božinović

Damnjanović je prisutnima podelio izveštaj Grada o subvencijama za prošlu godinu, iz kog se tačno vidi koliko su bečke vlasti dale kom klubu. Na osnovu tog izveštaja razočarenje je bilo još veće kada su videli da se milioni troše na klubove koji imaju mnogo manje članova, koji su daleko manje uspešni i aktivni od prisutnih.

Takođe, najveći deo novca odlazi i etničkim zajednicama sa kojima država i grad, kao što se moglo videti ovih dana, imaju probleme, jer svoje konflikte iz zemalja porekla donose u Austriju.

Već godinama bečke vlasti, ocenjujući na osnovu subvencija, ignorišu srpska društva, dajući im nebitna sredstva, dok, na primer, turskim organizacijama daju višestruko veće subvencije.

Klubovi su zahvalili FPOe na dosadašnjoj pomoći, a SKC “Stevan Mokranjac” posebno je istakao Damnjanovića ukazujući da je uvek pružao podršku srpskim klubovima, i da ih, za razliku od predstvanika drugih stranaka, nije posećivao samo pred izbore. Ukazali su da je trenutno FPOe jedina politička stranka u Austriji koja neguje iskreno prijateljstvo sa srpskim društvima i da ni promene u vrhu partije nisu uticale na raskidanje postojećih veza.

Ponudili obuku za dobijanje subvencija: Nemanja Damnjanović i Dominik Nep sa saradnicima

Nep je izrazio zahvalnost što je imao mogućnost da se sastane sa predstavnicima klubova i rekao da je saradnja FPOe sa njima neraskidiva, da nije vezana za pojedince, već da je deo politike stranke. Naglasio je da je srpska zajednica veoma bitna kako u Beču, tako i celoj Austriji i da će FPOe pomagati u granicama svojih mogućnosti.

Istakao je da je osoba za kontakt svakako poslanik Damnjanović, kojem u Integracionom timu pomažu Ilija Tufegdžić, odbornik u 15. bečkoj opštini i Ružica Damnjanović.

Kritika Markoviću

Na sastanku je razgovarano i o budućoj saradnji klubova i stranke, a tom prilikom kritika je upućena Luki Markoviću, predsedniku Zajednice srpskih klubova u Beču za namerno izopštavanje slobodaraca iako jedini imaju poslanika srpskog porekla, koji će ponovo dobiti izgledno mesto za ulazak u skupštinu.

Naime, Marković je na Vacap grupi ove organizacije pohvalio rad svih partija, posebno ističući Socijaldemokratsku partiju (SPOe), čiji je član i spremnost te stranke da na svoje liste stave kandidate srpskog porekla na idućim izborima u Beču.

Ono što je iritiralo sve, jeste da je napisao da Damnjanović nema nikakvih izgleda da bude reizabran u bečku skupštinu. Klubovi i Damnjanović su se saglasili da to što predsednik Zajednice, koja mora da bude nepolitička organizacija, prikazuje iskrivljeno stanje na političkoj sceni u Beču, pokazuje samo njegovu orijentaciju i može da šteti Zajednici. Naglašeno je da jedino FPOe je pružila pravu šansu da i srpska zajednica ima svog predstavnika.

Tražiti nadoknadu

Jedan od konkretnih predloga koji je potekao od poslanika Damnjanovića, jeste da se od institucija Beča traži pomoć za nadoknadu troškova izostanka članarina za period krize, kao i honorara za umetničke rukovodioce i trenere.

Nep je istakao da je FPOe spreman da, na nivou bečkih opština, podrži srpske i makedonske klubove u dobijanju subvencija, a predložio je i organizovanje obuke za pisanje zahteva za dobijanje subvencija.

Poseta Beogradu

Damnjanović je najavio i skoriju posetu delegacije FPOe Beogradu, gde će se sastati sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i čelnicima opštine Voždovac, sa kojom bečka opština Simering, kojom upravlja Paul Štadler iz FPOe, planira sporazum o partnerstvu.