EPA/Valdrin Xhemaj

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da je u poslednje vreme primetno da većina građana Srbije ima skeptičan odnos prema EU i da je većina protiv ulaska u Uniju, navodeći da je ogromna većina za očuvanje vojne neutralnosti.

Anđelković smatra da je većina građana ranije bila za evrointegracije, a da je danas protiv, dok kada je reč o vojnoj neutralnosti, tu nema promene, već je samo porastao procenat. On navodi da je većina građana svesna da se nalazimo u zapadnom dvorištu i da čak ako emotivno žele da budemo saveznici sa Rusijom i da se okrenemo od Zapada, svesni su da bi nas to uvelo u zonu rizika.

– Građani Srbije shvataju da Zapad traži od nas da podržavamo integritet Ukrajine tako što gazimo svoj, da se odreknemo podrške Rusije za odbranu Kosova da bismo podržali politiku Zapada u vezi sa Ukrajinom. Normalan Srbin tako nešto ne bi prihvatio – smatra on.

S druge strane, kako navodi Anđelković, građani razmišljaju o ekonomskoj perspektivi Srbije i svesni su da kao što energetski zavisimo od Rusije, ekonomski na mnogim poljima zavisimo od EU.

– Veći deo izvoza ide ka EU, mladi često odlaze da rade u EU, tako da smo povezani i sa istokom i sa zapadom, sa istokom geopolitički i energetski, a sa zapadom u nekim drugim ekonomskim oblastima. Rezultat toga je stav da treba očuvati dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom i sa EU. Srbi žele da balansiraju, ali ne žele da se odreknu sebe – ističe on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here