Tanjug
TEROR NAD ČOVEČANSTVOM: Virus je pokorio čitav svet

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije navodi da je do sada zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine.

Vakcina je efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz, kaže Zelić napominjući da je suština osnažiti poverenje u referentne institucije.

Pavle Zelić je istakao da se sada, kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine, očekuje merljivost efikasnost vakcine protiv kovida u Srbiji.

– Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije – rekao je Zelić.

Kada je reč o neželjenim reakcijama na vakcine, Zelić je naveo da je do juče u podne zabeleženo ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na “Sinofarm” – 263.

– To sve proveravamo. Kada gledamo u odnosu na ukupan broj vakcinisanih, to je zanemarljivo – naglašava Zelić.

Prema njegovim rečima, bilo je ukupno pet težih reakcija, a nijedna nije zahtevala dužu hospitalizaciju.

“Suština je osnažiti poverenje u instituticije”

Kada je reč o borbi protiv uticaja antivaksera i lažnih vesti, Zelić navodi da se ALIMS proteklih nekoliko nedelja bavio društvenim mrežama kako bi demistifikovale lažne informacije.

Nekoliko stranica je, navodi, delilo informacije da je povučena Astra Zeneka, da se u maskama nalaze crvi, da nisu date dozvole za vakcine.

– Moramo stalno da budemo budni da bismo reagovali na takve pojave. Aktivni smo i kroz edukacije, moramo da pričamo sa ljudima, razgovaram sa ljudima, da im objasnim, da ih ohrabrim, često je malo dovoljno da se kroz lični kontakt dobije informacija – napominje Zelić.

Suština je, naglašava, da se osnaži poverenje u institucije.

– Kad god nešto nije jasno, moramo se obraćati onima koji su referentni, mi smo tu da pomognemo. Sad dolazi teži deo, guranje kamena uzbrdo, kad moramo svakog pojedinačno da ohrabrimo u odluci, treba im par ključnih informacija, o alergijama, sterilititu – napominje Zelić.

Rekao je da građani mogu da ga pozovu na 011 3951 139 kako bi porazgovarali sa njim i dobili sve neophodne informacije o studijama, sastojcima vakcina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here