Srbija će biti regionalno čvorište za gas

0

Bajatović je najavio da će Srbija postati "regionalni igrač" i da će se raditi "interkonekcije" prema Hrvatskoj, Republici Srpskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Rumuniji, a možda i prema Bugarskoj.

Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler potpisali su u Beogradu 20. oktobra dva dokumenta – Protokol o osnivanju zajedničkog preduzeća za "Južni tok" i Sporazum o zajedničkom ulaganju u podzemno skladište gasa Banatski Dvor.

 

Direktor "Srbijagasa" je potvrdio da će kapacitet gasovoda Južni tok biti četiri puta veći nego što je bilo predviđeno međudržavnim sporazumom i da će prihod Srbije biti oko pola milijardi evra godišnje samo od taksi za tranzit.

 

Bajatović i Miler potpisali su sporazum o zajedničkom ulaganju u podzemno skladište gasa Banatski Dvor
 

On je istakao da Srbija brzo može da uradi skladišta kapaciteta pet do sedam milijardi kubnih metara gasa, što su trogodišnje rezerve za potrebe Srbije i što će je učiniti "igračem" na planu trgovine i transporta gasa i u evropskim razmerama.

Bajatović je naveo da je četvrto važno pitanje o kojem je bilo reči sa predstavnicima ruske delegacije "izgradnja gasnih elektrana" i da "možemo biti izvoznici električne energije".

Bajatović je najavio da će ovih dana i formalno u Švajcarskoj u sudu biti registrovano zajedničko preduzeće za izgradnju "Južnog toka", a da će iduće nedelje Srbiju posetiti "tehničke ekipe" Gasproma.

On je precizirao da će dužina gasovoda u Srbiji iznositi oko 470 kilometara i da će biti trasiran od Zaječara, preko Paraćina, Beograda do Subotice, posle čega bi se jedan krak račvao kroz Mađarsku prema Sloveniji i Italiji, a drugi prema Baumgartenu u Austriji.

Bajatović je potvrdio da bi početak gradnje gasovoda mogao biti 2011. godine i da će se sigurno graditi, jer će u tom poslu učestvovati i Nemačka, Italija i Francuska.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here