pixabay.com

Republika Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) su postigli dogovor o tome da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, proda Republici Srbiji.

Po okončanju transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke, navodi se u saopštenju EBRD-a, objavljenom na zvaničnom sajtu te finansijske institucije sa sedištem u Londonu. Transakcija će uslediti nakon što je Republika Srbija 26. juna otkupila 6,89 odsto akcija od fondova Svedfand i DEG-a.

Transakcijom se završava konsolidacija vlasničke strukture Komercijalne banke, a Republici Srbiji će omogućiti da ponudi na prodaju ukupno 83,23 odsto akcija Komercijalne banke u tekućem procesu privatizacije banke, prenosi Tanjug.

Kako se dodaje u saopštenju, EBRD i IFC, zajedno sa Republikom Srbijom, aktivno su podržavali oporavak i razvoj Komercijalne banke u poslednjim godinama, što je rezultiralo snažnim komercijalnim i finansijskim rezultatima koje je banka uspešno realizovala u 2017, 2018. i prvoj polovini 2019. godine.

Republika Srbija, EBRD i IFC su uvereni da je Komercijalna banka u dobroj poziciji da ostvari uspešnu privatizaciju, što će ići i na korist njenih klijenata, srpskog bankarskog sektora u celini, kao i Republike Srbije, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here