wikimedia.org/Julian Nitzsche
Haški tribunal

“Srbija će ponovo pred Savetom bezbednosti UN pokrenuti inicijativu da srpski haški osuđenici kaznu izdržavaju u Srbiji”, rekla je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović. Inicijativa će biti pokrenuta na sednici Saveta bezbednosti 17. jula.

Kuburovićeva je “Večernje novosti” rekla da je od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Jugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo 25 godina i da je od tada postignut veliki napredak kada je reč o sisitemu za idržavanje krivičnih sankcija.

– Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahteve da osobe srpskog porekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene u Srbiju, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primeniti i na haške osuđenike – upitala je Kuburovićeva.

Ona kaže da, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primedbi srpskih osuđenika iz drugih zemalja.

– Pokušavali smo da utičemo na poboljšanje uslova preko estonskog Ministarstva pravde, ali se, nažalost, ništa posle naše intervencije nije promenilo – rekla je ministarka.

“Večernje novosti” pišu da estonske vlasti prave “ozbiljne probleme” kad god predstavnici Srbije razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate Hagu sa konkretnim zamerkama, što smatraju napadom na njihov kazneni sistem.

Izvor lista navodi da se to na kraju “prelomi” preko leđa srpskih zatvorenika, koji budu pod još većom torturom i nemilošću zatvorske upravu u Tartuu, u Estoniji.

Branioci Martića, Miloševića i Lukića više puta su tražili njihovo premeštanje u zatvor u nekoj drugoj zemlji, ali iz suda u Hagu je odgovarano da su u Estoniji takva zatvorska pravila ili da navedeni problemi nisu dovoljni za prebacivanje u drugu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here