Mod.gov.rs
Aleksandar Vulin na svečanosti u Istočnom Novom Sarajevu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanom otvaranju novoizgrađenog Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i tom prilikom poručio da su čuvanje Republike Srpske i njen razvoj jedan od prioriteta Republike Srbije.

– Republika Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne zaboravlja Srbe gde god oni da žive. Srpska je jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta. U svim našim dokumentima – od Strategije nacionalne odbrane do odgovarajućih skupštinskih odluka, kaže se da je očuvanje Republike Srpske i njen razvoj jedan od prioriteta Republike Srbije i obaveza svih organa Republike Srbije – rekao je Vulin koji je večeras na otvaranju Trga bio izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Izgradnju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu finansirala je Vlada Republike Srpske iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, a vrednost donacije je milion evra.

– Ovo je način da se pokaže svim građanima Republike Srpske koliko Srbija brine i koliko hoće i želi da život svih građana Republike Srpske učini boljim, kvalitetnijim i lakšim. Predsednik Aleksandar Vučić uvek kada donosi ključne, važne odluke po sudbinu srpskog naroda, vodi računa posebno kako će se te odluke odnositi prema svim Srbima bez obzira gde oni žive, a naravno posebno prema Republici Srpskoj – rekao je ministar odbrane, navodi se u saopštenju.

Naglasio je da je večeras posebno ponosan što kao izaslanik predsednika Republike može da podeli radost sa građanima Istočnog Novog Sarajeva i što na Trgu Republike Srbije može okupljenima da kaže da će Republika Srbija uvek misliti, čuvati i braniti svoju Republiku Srpsku.

– Velika je čast biti danas na mestu koje se sa razlogom zove Trg Republike Srbije. Ne zato što je Srbija dala milion evra da se ovo završi i uredi, već zato što na Trgu Republike Srbije stoje Srbi – istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, od kako je 2014. godine Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade Srbije pa do danas Republika Srbija je vodila računa i pomagala Srbima sa blizu 74 miliona evra, i Republici Srpskoj 62 miliona evra.

– Nijedno srpsko selo i nijedan Srbin gde god da živi i gde god se rodio nije daleko našoj Srbiji i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. On nije više predsednik ili “samo” predsednik Republike Srbije. On je predsednik svih Srba – istakao je ministar Vulin.

Obraćajući se građanima Istočnog Novog Sarajeva naglasio da svaki put kada pređu preko Trga pomisle i znaju da je tu njihova Srbija, koja ih “voli, misli i brine o njima”.

Predsedniku Vučiću dodeljena je Plaketa Opštine Istočno Novo Sarajevo, koju je načelnik Ljubiša Ćosić večeras uručio ministru Vulinu, kao izaslaniku predsednika Vučića.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, govoreći o značaju ovog Trga, istakao je da je sve to urađeno, jer je predsednik Vučić hteo da pomogne ovom narodu.

– Ovo je poruka da Srbija nas doživljava kao deo sebe. Ostajemo ovde, ali hoćemo da budemo državljani Srbije. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Oni Srbi koji su u svoju slobodu uneli mnogo žrtava, koji su zagledani u Srbiju. Srbija je za nas sigurno utičište, sugurna brana – poručio je Dodik.

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zahvalio je na prilici da večeras zajedno otvore Trg Republike Srbije, dodajući da je trg jedno od najlepših mesta u Republici Srpskoj i mesto ponovnog okupljanja.

Na kraju svečanog otvaranja, Vulin, Milorad Dodik i načelnik Ćosić položili su vremensku kapsulu u temelj budućeg spomenika Porodici koji će krasiti centralni deo trga.

Površina Trga oko sportsko-poslovnog centra iznosi oko 18.000 metara kvadratnih, postavljene su i fontana, javne česme, klupe, a završeno je ozelenjavanje površina. Reč je o trgu manifestacionog tipa, koji je opremljen i urbanim mobilijarom.

Centralni deo Trga predviđen je za postavljanje spomenika porodici, koji će biti otkriven 2021. godine, a koji simbolizuje veze između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i porodicu, koja je simbol ponovnog okupljanja Srba iz Sarajeva, prilikom izgradnje Srpskog, odnosno Istočnog Sarajeva.

Otvaranju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Milan Ranković, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković i izaslanik Republike Srbije pukovnik Danko Štrbac, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here