Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju u petak u ledenoj senci gvozdene zavese koja se ponovo zatvara nad čovečanstvom. U hladnoratovskom maniru, SAD su veći deo Zapada povukle za sobom u “diplomatski bojkot”, ali će zato kineski predsednik Si Đinping ugostiti Vladimira Putina i lidere još više od 20 uglavnom neutralnih zemalja među kojima je i Srbija.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović ukazuje za “Vesti” da je Srbija neutralna zemlja koja nema tradiciju mešanja u bilo čije unutrašnje i spoljnopolitičke odnose, bilo da je reč o malim ili velikim državama. Jovanović smatra da Srbija treba da bude prisutna u Pekingu 4. februara, a za naš list iznosi i svoj stav da Zapad stvaranjem problema domaćinu ne služi interesima olimpizma.

Čuvamo svoje interese

– Na politiku naše zemlje ne utiče stav neke države ili grupe zemalja. Srbija ima svoje nacionalne i državne interese i definisala ih je bilateralno i multilateralno. Važno je reći da samo s Kinom imamo dokument o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. Takođe da su dve zemlje podrška jedna drugoj u svim principijelnim i bilateralnim pitanjima, u međunarodnim odnosima i forumima. To je znak veoma velike bliskosti naše zemlje i Kine jer, recimo, s Rusijom imamo sporazum, ali je forma tog i drugih sličnih dokumenata standardna. S Pekingom je reč o najvišem nivou strateških odnosa u miru, a koji proizlazi iz zajedničkih interesa i najdubljeg uzajamnog poverenja – naveo je nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije.

Kina i Srbija, kako podseća Živadin Jovanović, imaju ekonomsku i razmenu u obastima turizma, saobraćaja i drugih delatnosti, pa u državnoj bezbednosti i odbrani, kao i saradnju u vanrednim situacijama.

– Kina je pomogla Srbiji u jugoslovenskoj krizi, pružala je podršku i ekonomski pomagala, slala humanitarnu pomoć, davala povoljne kredite kada naša država nigde nije mogla da ih dobije – priča Jovanović o velikom prijateljstvu Beograda i Pekinga.

Slabljenje SAD

Srbija, kako ističe, treba da bude prisutna na predstojećoj Zimskoj olimpijadi i predstavljena ne samo sa sportistima već i političarima.

– To nije iznuđen potez već ponašanje koje izvire iz prirode naših prijateljskih bliskih odnosa. Drugačije ne bi trebalo – naveo je nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ.

On naglašava da Srbija ne treba da se povinuje diktiranom ponašanju i da se za tim povodi jer je jasno da se iza otkazivanja prisustva na Zimskim olimpijskim igrama krije pritisak zapadnih sila na Kinu iz geostrateških razloga. Prema njegovim rečima, to rade u okviru strategije svoje dominacije i unipolarnog svetskog poretka jer se SAD ne mire s novim globalnim trendovima i slabljenjem sopstvene pozicije.

Politika daleko od sporta

Jovanović ističe i da Srbija politiku Zapada ne može da podrži principijelno, ni kao kineski partner.

– Politiku i sport ne treba mešati. Odnosno, Olimpijadu ne treba politizovati već sačuvati viteštvo i ideju mira, što su simboli tih sportskih igara. Ko bojkotuje Olimpijske igre, taj bojkotuje mir – zaključio je Živadin Jovanović.

Čuvari Rezolucije 1244

Nekadašnji šef diplomatije SRJ podseća da je Kina u maju 1992. godine bila jedina članica SB UN koja nije glasala za uvođenje sankcija SR Jugoslaviji.

– Bila tada uz nas, kad je i predsednik Rusije Boris Jeljcin bio za uvođenje sankcija SR Jugoslaviji. I danas je Kina podrška našem suvrenitetu i integritetu u okviru međunarodnog prava i Rezolucije 1244 o Kosovu. To je izričita, jasna i javna podrška i naravno da se Beograd ne upušta u iskonstruisane optužbe na račun Pekinga – ocenio je Jovanović.

Što dalje od sukoba velikih

Pavle Jevremović, nekadašnji srpski ambasador pri UN, kaže za “Vesti” da Srbija treba da ima sportske i političke predstavnike na Zimskoj olimpijadi i napominje da je na vlastima u Beogradu da odluče na kom će državnom nivou biti predstavljene na ceremoniji otvaranja u Pekingu.

Naš sagovornik komentariše da nije dobro mešati politiku u sport, ali i iznosi mišljenje da za Srbiju nikako ne bi bilo dobro uplitanje u konfrontaciju Zapada i Kine.

– Ovo što se dešava uoči Olimpijade zapravo je namirivanje drugih računa. Reč je o nadmetanju za supermaciju u svetu jer očito SAD teško mogu da prihvate činjenicu da imaju konkurenta na Pacifiku – pojašnjava Jevremović.

Svađe s drugim državama, prema njegovim rečima, treba izbegavati, a prvenstveno one sa susedima i velikim silama.

– Gde se slonovi sudaraju, trava ne raste. To što se sada događa je kompleksno pitanje, pa treba biti pametan i izmaći se. Da li Srbija, koja je veličine opštine u Kini, treba da sređuje svetske odnose? Naša politika treba da bude pragmatična, da balansira i da se drži što dalje od sukoba – ukazuje ovaj diplomata.

Prolazna kriza

Pavle Jevremović je mišljenja da je zahlađenje odnosa Kine i SAD prolazna situacija koja će verovatno da se slegne.

– Sigurno niko neće bacati bombe na Kinu, koja, kao što znamo, ni sama nije u svilenim rukavicama. Velika je u svetskim okvirima, raste i dalje i traži svoje mesto pod suncem – tumači Jevremović.

Vrelina Hladnog rata

Ovogodišnji “diplomatski bojkot” podsetio je na letnju Olimpijadu u Moskvi 1980. kad su izostali takmičari 65 zemalja Zapada zbog sovjetske intervencije u Avganistanu. Takođe i na uzvratni bojkot reprezentacija većine socijalističkih zemalja Olimpijade u Los Anđelesu četiri godine kasnije (osim Kine, SFRJ i Rumunije).

Kineska Centralna televizija saopštila je da će Si Đinping biti domaćin državnicima od 4. do 6. februara. Tih dana očekuje se i samit kineskog i ruskog predsednika, na kome će se usaglasiti potezi ovih supersila nakon što je NATO odbio zahtev Kremlja da se više ne širi u Istočnoj Evropi.

Ostali gosti simbolično će biti u poziciji kao sportisti nesvrstane SFRJ koji su se na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Lejk Plesidu 1980. godine u kaputima našli između Amerikanaca i Sovjeta u bundama, pa su se u Moskvi šalili da je “u hladnom ratu najvažnije toplo se obući”.