“Srbija dokazala da je Hrvatska izvršila genocid“

0

M. Karović
Hrvatska jeste počinile genocid, a Srbija je to i dokazala: Miodrag Linta
 

– Ako Međunarodni sud pravde bude doneo presudu na osnovu činjenica i argumenata, onda će Hrvatska biti proglašena krivom da je prekršila Konvenciju o genocidu, jer nije učinila ništa da spreči zločine nad krajiškim Srbima tokom i posle operacije “Oluja“ – naveo je Linta u saopštenju.

On je poručio da, ukoliko obe tužbe budu odbačene, očekuje da Međunarodni sud pravde u obrazloženju odgovori "šta se onda desilo Srbima za vreme građanskog rata u Hrvatskoj devedesetih godina".

– Postavlja se pitanje da li su Srbi sami sebe ubijali, pljačkali i palili sopstvene kuće i drugu imovinu, da li su svoje kuće naseljavali Hrvatima iz BiH i drugih delova Hrvatske i da li su usvojili set zakonskih propisa kojima su sami sebi zabranili povratak – naveo je Linta.

U slučaju da Međunarodni sud pravde donese jedino pravednu presudu da je krivica na hrvatskoj strani, naveo je Linta, Hrvatska bi morala u što kraćem roku da prestane da slavi "Oluju" kao državni praznik, plati ratnu odštetu krajiškim Srbima, obezbedi prognanim Srbima uslove za održiv i bezbedan povratak svojim kućama i vrati oduzeta stanarska prava.

Linta je naglasio da bi Hrvatska morala da vrati zaostale, a neisplaćene penzije, oduzeto ili uzurpirano poljoprivredno i šumsko zemljište, dinarsku i deviznu štednju, oduzeti radni staž pre i tokom rata, procesuiranje odgovornih za brojne zločine nad Srbima i ekshumiranje posmrtnih ostataka Srba sa poznatih grobnih mesta.

– Ako Međunarodni sud pravde u Hagu donese odluku da je krivica na srpskoj stani, što je teško zamislivo, onda bi to bila još jedna sramna i politička odluka i još jedan poraz međunarodne pravde i guranje istine pod tepih – zaključio je Linta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here