pixabay.com

Mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da Srbija postane članica Evropske unije što je pre moguće, ali od Srbije, političke volje u zemlji, zavisi kada će postati deo Unije, izjavila je za današnju “Politiku” ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

– Srbija je donela odluku i aplicirala je za članstvo u EU i time ušla u proces, gde prihvatate kriterijume tog procesa koji se moraju ispuniti da biste napredovali u njemu – dodala je ona.

Ben David ukazuje da je Srbija druga u svetu po visini iznosa koje dobija iz fondova EU.

– Paralelno sa tim, Švedska bilateralno daje oko 13 miliona evra godišnje od početka 2000-tih. Ta podrška sastoji se u pomaganju Srbiji da sprovede reforme kako bi ispunila kriterijume za prijem u EU – objasnila je ambasadorka i dodala da „ne postoji drugi međunarodni igrač koji bi ponudio iste mogućnosti“.

Upitana da li je zabrinuta da bi sukob između Rusije i Ukrajine mogao da se proširi na Evropu, Ben David je rekla da je to ne brine, odnosno da je uverena da će Ukrajina pobediti u tom radu, a Rusija izgubiti.

– Zato je prioritet broj jedan da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno. Ulaskom u NATO, Švedska je bezbednija, a NATO je postao jači. NATO je sredstvo demokratije, neagresivan savez, savez za mir i saradnju – rekla je ambasadorka Švedske u Beogradu.

Na komentar da se građani Srbije ne bi saglasili sa tim i 1999. godini, Ben David je objasnila da Švedska tada nije bila članica Alijanse, „ali ono što se dogodilo tada je bio poslednji pokušaj da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu i da se zaustave konflikti na zapadnom Balkanu koji su dugo trajali“.

6 COMMENTS

 1. A koliko uzima od Srbije ?
  Posle toliko EU investicija i posle 5000 firmi otvorenih u Srbiji nikako da nam bude bolje

 2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

 3. Priča o etničkom čišćenju . Pa koliko Srba sad živi na Kasovu ? Koliko je proterano ? U pravu je 100 % . Izvršeno je etničko čišćenje Srba podržano Nato

 4. СТРАНЕ БАНКЕ У СРБИЈИ
  КРЕДИТЕ ЗА СТАНОВЕ НА 30 ГОДИНА ТРАЖИ РЕНТУ ОД 10%
  ЗНАТЕ КОЛИКЕ СУ ЗА ТЕ ИСТЕ КРЕДИТЕ РЕНТЕ У ЕУ од 3% до 4,5%
  ВОДИТЕ ЛИ ВИ КОЈА ЈЕ ТО ПЉАЧКА
  ЕУ ЈЕ И ТО ПОСТАВИЛА КАО УСЛОВ
  ДА БАНКЕ ИЗ ЕУ ПОСЛУЈУ У СРБИЈИ.
  КОЛИКО СРБИЈА ИМА СВОЈИХ БАНАКА ???
  ПОШТАНСКУ ШТЕДИОНИЦУ
  И КОМЕРЦИЈАЛНУ БАНКУ
  ЈА ДРУГЕ НЕ БИХ ЗНАО ДА КАЖЕМ…
  А ЗАШТО СУ СРБСКЕ БАНКЕ СКОРО НЕСТАЛЕ ???
  албанцима ОДОБРАВАЈУ ДА УКИДАЈУ ДИНАР ???
  Стандарди су то ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here