Srbija glavni faktor zapadnog Balkana

0

Istakavši da su odnosi Srbije i RS i dalje "na izuzetno visokom nivou", Radmanović je kazao da je predsednik Boris Tadić poslednjim istupanjima i potezima pokazao da je prvi lider regiona kada je reč o unapređenju saradnje između država.

Na pitanje da li su posle potpisivanja Istanbulske deklaracije zahladnjeli odnosi Beograda i Banjaluke, Radmanović je rekao da "nema zahlađenja".

 

BiH ima najveće probleme sa Hrvatskom: Nebojša Radmanović

"Primedbe iz RS na tu deklaraciju nisu upućene Srbiji i Tadiću, već Harisu Silajdžiću, koji je samovoljno i neovlašćeno potpisao taj dokument, bez saglasnosti Predsedništva BiH. Njegovi potezi štete ugledu BiH i stvaraju osećaj da je nemoguće izgraditi modernu demokratsku državu. Tadić, s druge strane, želi dobre odnose Beograda sa Federacijom BiH, i mi nismo protiv toga", kazao je on.

Radmanović je naglasio da je saradnja Srbije i RS odlična i da je Istanbulska deklaracija nije nimalo ugrozila, "niti bilo koji drugi dokument ne može da poremeti odnose RS i Srbije".

Komentarišući Deklaraciju o Srebrenici, on je rekao da Srbija ima pravo da usvoji ono što misli da je za nju korisno i da je stav RS da bi bolje bilo da je Srbija jednom deklaracijom osudila sve zločine u regionu, a to treba da učine i ostali.

Rešavanje problema Kosmeta mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244

 

Što se tiče rešenja pitanja Kosmeta, Radmanović je rekao da to treba uradini "u skladu sa Rezolucijom 1244, kao i ispravnim stavom Srbije da se to pitanje vrati u međunarodno pravo", navodeći da BiH nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta i neće je ni priznati.

"Evidentno je da vlast u Srbiji želi da napravi dobre međususedske odnose i unapredi saradnju između država. Jednostavno, bez Srbije, zbog njenog geostrateškog položaja i uticaja, nije moguće stabilizovati region. Zato BiH i mora da ima što bolje odnose sa Srbijom", naglasio je on.

Radmanović je kazao da najveće probleme BiH ima sa Hrvatskom.

"Sa ovom zemljom imamo nerešena mnogobrojna imovinska i granična pitanja. Zagreb ništa ne čini da to rešimo", rekao je on i dodao da RS u predsednika Ivu Josipovića polaže nadu da će raditi na popravljanju odnosa.

On je ocenio da Turska "zaista nastoji da pomogne BiH" i da ne može sumnjati u iskrenost njihovih namera, ali je dodao da je neprihvatljivo da Turska popravlja odnose BiH i Srbije, iako je njihova pomoć dobrodošla, ali ne sme da bude presudna.

Govoreći o upozorenju Brisela da BiH mora hitno usvojiti Zakon o popisu stanovništva 2011. godine, on j ekazao da nije optimista da će ovaj zakon biti uskoro usvojen "zbog tvrdog stava bošnjačkih političara".

"Time se nanosi ogromna šteta BiH, jer zemlja već 20 godina nije obavila popis. Odbijanjem popisa sarajevski političari žele da održe svoju priču o ratu u BiH", ocenio je on.

Od Samita ”EU – zapadni Balkan”, 2. juna u Sarajevu Radmanović očekuje da potvrdi da je BiH ispunila sve uslove potrebne za ukidanje šengenskih viza, kao i da da snažan podstrek zemljama zapadnog Balkana za ubrzanje evropskog puta.

"Mi smo ispunili 174 uslova EU potrebna za ukidanje viza i Evropska komisija to treba da kaže", zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here