Srbija i Hrvatska menjaju deo teritorije!?

0

 

Ponoš, koji pregovara u ime Srbije sa Hrvatskom o razgraničenju na Dunavu, rekao je da Srbija ima interes da eventualno razmeni deo teritorije.

 

"Na primer, sela Jamena i Moravić su povezana putem, pa ako se vozite jednom stranom, vi se vozite kroz Hrvatsku, a drugom se vozite kroz Srbiju. Put povezuje dva srpska sela i verujem da će hrvatska strana, kada za to dođe vreme, imati razumevanja da to razmenimo", rekao je Ponoš za B92.

 

On je naveo da je vrlo značajno da u praksi različite pozicije ne otežavaju funkcionisanje lokalnog stanovništva, navodeći da deca iz nekih srpskih sela idu u školu prolazeći kroz Hrvatsku.

 

"Bez obzira kakvo će biti konačno rešenje, ni srpska ni hrvatska strana ne dovode u pitanje privatno vlasništvo, tako da će ljudi moći da obrađuju svoja imanja sa druge strane granice", rekao je Ponoš.

 

On je dodao da je nedavni prvi susret međudržavnih komisija Srbije i Hrvatske održan u Zagrebu, posle sedmogodišnje pauze, protekao u toleratnom raspoloženju, uz međusobno uvažavanje, kao i da je dogovoreno šta dalje da se radi.

 

Srbija smatra da granica ide tokom Dunava, a Hrvatska se poziva na katastarske knjige, što znači da bi granica trebalo da uđe "sa ove strane Dunava", u Srbiju.

 

Prema njegovim rečima, osim katastra, za koji se zalaže Hrvatske, postoje i drugi argumenti kao što je zakon o ustanovljenju AP Vojvodine iz 1945. godine, u kojem se govori da su granice između Vojvodine i Hrvatske idu sredinom plovnog toka Dunava.

Srpski i hrvatski pregovarači treba da reše problem koji je pre 50-ak godina stvorila priroda, kada je Dunav promenio tok, pomerajući ga prema zapadu i ostavljajući oko 7.000 hektara na srpskoj strani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here