Tanjug
Berat Rukići i Marko Čadež

Predsednici Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), Marko Čadež i Berat Rukići, u zajedničkoj izjavi, nakon sastanka sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i Adamom Bolerom, izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) najavili su osnivanje zajedničkog tima koji će pomoći efikasnijoj realizaciji projekata, kao doprinos poslovnih zajednica ekonomskoj normalizaciji predviđenoj vašingtonskim sporazumima.

Tim za ekonomsku saradnju pod okriljem dve komore, sa kancelarijama u Beogradu i Prištini, sastavljen od poslovnih lidera i eksperata za ekonomsku normalizaciju, “pružaće pomoć vladama, biznis zajednici, DFC, EXIM banci, institucijama SAD-a i Evropske unije i svim učesnicima u procesima ekonomske normalizacije”.

U okviru tima, kako se navodi u zajedničkoj izjavi, formiraće se posebne grupe koje će razmatrati, pratiti i razvijati sektorske i pojedinačne projekte.

Grupa za razvoj infrastrukture doprineće nastavku izgradnje “Autoputa mira”, rekonstrukciji i modernizaciji železničkih linija, njihovom povezivanju sa lukama na Jadranskom moru, infrastrukturnom opremanju industrijskih zona i obezbeđivanju tehnologije za proizvodnju energije iz otpada.

Grupa za proizvodnju i diversifikaciju održive energije pružiće podršku otvaranju regionalne elektrane na bazi litijumske tehnologije, istraživanju i eksploataciji litijuma i drugih dragocenih ruda. Predviđeno je i osnivanje posebnog tima za izgradnju fabrike stakla koja bi staklenom ambalažom snabdevala proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića u celom regionu, kao i za agro turizam, kako bi se istražile mogućnosti i iskoristili potencijali za razvoj održivog turizma zasnovanog na prirodnim resursima turističkih destinacija kao što su Kopaonik, Brezovica i Rugovska klisura.

Izražavajući u ime poslovnih zajednica podršku poboljšanju ekonomskih i ukupnih odnosa dve strane, posebno sporazumima potpisanim u Vašingtonu i procesu normalizacije kao preduslovu ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana, Čadež i Rukići, kao predsednici privrednih komora – glavnih zagovornika slobodne trgovine i ekonomske integracije u regionu, posebno su podržali inicijativu “Mini Šengen” za jačanje regionalne saradnje, baziranu na četiri osnovne slobode Evropske unije. Smatraju da je to važan korak ka prosperitetu i unapređenju stabilnosti i konkurentnosti u čitavom regionu.

“Uvereni smo da angažovanje američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) sa partnerima i njeno stalno prisustvo u regionu, demonstrira snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država da doprinesu boljim ekonomskim perspektivama čitavog regiona Zapadnog Balkana”, istakli su u zajedničkoj izjavi predsednici PKS i PKK.

Neophodno je, ističu, da sve strane ostanu čvrsto posvećene potpisanim sporazumima i da obezbede njihovu implementaciju kroz pažljivo izrađen akcioni plan koji garantuje uspeh i maksimalne koristi.

Dve komore, oslanjajući se na uspešnu saradnju iz prethodnih godina, nastaviće da pružaju pomoć kako bi se postigla održiva ekonomska normalizacija, naglasili su Čadež i Rukići.

Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova pozdravili su i posvećenost DFC-a da obezbedi finansiranje garantne šeme za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, što će pozitivno uticati na obe ekonomije, posebno u otklanjanju posledica pandemije Covid-19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here