Ministarstvo odbrane Srbije
General Đampjero Romano

“Mislim da građani Srbije nisu u potpunosti svesni koliko toga mi radimo i postižemo zajedno kroz naše partnerstvo”, kaže brigadni general Đampjero Romano, šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

– Sa Srbijom imamo dugu istoriju partnerstva, još od 2006. godine kad se Srbija pridružila programu Partnerstvo za mir i Savetu evroatlantskog partnerstva. Od tad smo uradili mnogo toga zajedno, uključujući, na primer, projekte u okviru programa Nauka za mir i bezbednost. Pored toga, imamo mnogo tekućih aktivnosti, a u poslednjih 17 godina smo izvršili preko 1.000 zajedničkih aktivnosti, u vojnom i drugim domenima. Takođe smo 2018. imali veoma veliku vežbu za spremnost za vanredne situacije. Na toj vežbi je bilo preko dve hiljade učesnika, iz Srbije, iz zemalja članica i partnera NATO – rekao je Romano u intervjuu za Demostat.

Dodao je kako misli da građani Srbije nisu u potpunosti svesni „koliko toga mi radimo i postižemo zajedno kroz naše partnerstvo“.

– Smatramo da je to pravi izazov, pošto su NATO i Srbija partneri. Visoko cenimo i poštujemo Srbiju, i uvek smo spremni da sa srpskom javnošću komuniciramo o našim zajedničkim aktivnostima, transparentno i uz pomoć činjenica. Ovo je naročito važno u trenutku kad su dezinformacije i lažne vesti postale sastavni deo našeg svakodnevnog života – poručuje Romano.

General naglašava da su “tokom godina, mnogi projekti u okviru ovog programa spajali, i nastavljaju da spajaju naučnike iz NATO i Srbije, omogućavaju im da dele iskustva i pomeraju granice kroz postizanje tehnoloških i naučnih ciljeva, čime nam približavaju bolju i sigurniju budućnost, što je naravno za dobrobit svih.“

– U Srbiji su zahvaljujući ovim projektima opremljene mnoge laboratorije, a sad vaši naučnici, radoznali umovi iz Srbije, mogu da rade i stvaraju istoriju u njima. Dakle, kao što možete videti, Srbija i NATO su bliži nego što se čini na prvi pogled – ocenio je Romano.

Kazao je i da je Srbija poštovan, važan i cenjen partner NATO, kao i da je partnerstvo NATO i Srbije obostrano korisno.

– Želim da jasno naglasim da NATO ne traži nove članice, niti prisiljava bilo koga na članstvo. Bez obzira na to, imamo politiku otvorenih vrata za one koji žele da postanu deo našeg saveza – rekao je on.

Romano je istakao i da je stabilno Kosovo od suštinskog značaja za stabilnost u regionu i za našu bezbednost.

– Već duže od dve decenije, mir i stabilnost na Kosovu su prioritet za NATO. Mandat Ujedinjenih nacija za našu mirovnu misiju Kfor, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti iz 1999, ostaje nepromenjen. Nastavljamo da pružamo podršku sigurnom i bezbednom okruženju na Kosovu – naglasio je Romano.

6 COMMENTS

  1. Kakvi Ironija, Srpski Vojnici Idu U Irak, Iran it’d, I Ubijaju U Ime Demomratije, Bas Kao Sto Je Nato Bombardovao Srbiju, I Ostavio Mizereriju U Zemlji! U Mom Mestu Masovno Umiru Ljudi Od Osiromasenog Uranijuma, Stari, Mladi, Svi .. Zamislite Srpske Vojnike U Ukraini?

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here