Srbija i SAD zajedno u borbi protiv Islamske države

0

Pretnja ekstremističkih grupa predstavlja zajdenički problem: Majkl Kirbi i Ivica Dačić
 

Sad "ne očekuju" da druge zemlje koje su suočene sa pretnjom ISIS-a vode borbu protiv nje, ali podržavaju akcije koje u tom cilju one rade u "svom interesu", rekao je Kirbi u Crvenom krstu Srbije.

 

On je rekao i da je u razgovoru sa srpskim vlastima dobio uveravanja da Srbija preduzima mere protiv pretnje ISIS i "pozdravio" je te akcije.

 

"Ovo je zajednički problem, u toj grupi ima srpskih državljana, a neki naši građani su poginuli. Srbija je zajedno sa nama u ovoj borbi, kao što je i premijer (Aleksandar Vučić) to već najavio", kazao je.

 

Upitan da li su napadi SAD na ISIS simbolično najavljeni na godišnjicu terorističkih napada 11. septembra, Kirbi je kazao da je ta džihadistička grupa u poslednje vreme pojačala napade i da ne treba tražiti simboliku u ovom datumu.

 

"Ta grupa ima stalne, metodične napade, i u poslednje vreme je pojačala aktivnosti, dakle nema simbolike u datumu", rekao amaerički ambasador.

 

Humanitarna akcija: Dobrovoljno davanje krvi

 

Još jednom pokazao humanost: Ambasador Majkl Kirbi
 

Ambasada SAD u Srbiji obeležila je akcijom dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta u Beogradu "11. septembar" i tako odala poštu stradalima u toj tragediji od pre 13 godine.

 

"Za nas 11. septembar predstavlja važan događaj i na ovaj dan želimo da damo zajednici. Poručio bih svima da takođe daju deo sebe", kako bi pomogli svojim sugrađanima, rekao je ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

 

Budući da su zalihe krvi u Srbiji tokom letnjih meseci često nedovoljne, Ambasada SAD u saradnji sa Crvenim krstom Srbije četvrti put je organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi, a istovremeno i odala poštu svojim državljanima stradalim u tom napadu.

 

"Američka ambasada sa svojim partnerima i prijateljima u Srbiji obeležava 13. godišnjicu napada 11. septembra, sledeći primer mnogih Amerikanaca koji davanjem krvi pomogli veliki broj žrtava te nesreće", navela je ambasada.

 

"Darivanjem krvi se spasavaju životi, ali ono ima i mnogo veći značaj: pokazivanje humanosti, davanje da bi nečije patnje prestale", rekao je predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović, podsetivši građane na neophodnost davanja krvi radi potreba funkcionisanja zdravstvenog sistema zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here