Srbija ide dobrim putem

0

POHVALE ODNOSIMA DVE ZEMLJE: Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Uz visoke vojne i državne počasti i intoniranje himni dve države, a zatim i uz radni ručak koji je kancelarka Angela Merkel priredila za srpsku delegaciju, juče je počela dvodnevna poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Berlinu. Na konferenciji za novinare dvoje državnika je podvuklo želju da se odnosi dveju zemalja još ubrzanije razvijaju.

Netačne tvrdnje o cenzuri

Odgovarajući na pitanja novinara o cenzuri medija u Srbiji, Vučić se saglasio da na tom polju postoje izvesni problemi i da je Vlada u Beogradu otvorena za primedbe, ali da su kritike koje su prethodnih dana iznošene netačne.
"Kod nas je većina medija u privatnom vlasništvu i moja ideja je bila, a to je i deo predizbornog programa, da se oni privatizuju, ali to nailazi na prepreke kod manjinskih zajednica zbog regionalnih programa. Naša je želja da garantujemo punu i apsolutnu slobodu medija", rekao je Vučić.

 

Nemačka kancelarka je najpre poručila građanima Srbije podršku nakon katastrofalnih poplava i ponudila dalju pomoć u sanaciji posledica.
Ona je naglasila da su odnosi dve zemlje dobri i da je ova poseta dokaz da je saradnja još bolja nego ranije, ali i dodala da će privredna pomoć zavisiti od transparentnosti situacije u Srbiji i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna.
Merkelova je još jednom istakla značajne pomake u odnosima sa Kosovom, a sada se, kako je dodala, radi na otvaranju prvog poglavlja na kojem će se zajednički raditi. Uz to je objasnila da Nemačka ima konkretna očekivanja od Srbije u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, koja se tiču pravne države, pitanja Kosova i privrednog usaglašavanja.
Predsednik Vlade Vučić se nemačkim domaćinima zahvalio za podršku i pomoć u poplavama i rekao da se nada da "će građani Srbije u budućnosti moći da se osećaju ponosno ovde i svuda u svetu kao što se on oseća ovde u Berlinu".
"Srbija će se ozbiljno i odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Nemačke", naglasio je srpski premijer u Berlinu.
On je dodao da je "Srbija mala zemlja da za sebe može da kaže da je partner Nemačke, ali zato želi da bude pouzdan saveznik Nemačke".
"Naravno da želimo što više nemačkih firmi i još veći broj investicija u Srbiji", istakao je Vučić i poručio da će Srbija biti simbol stabilnosti.
 

Južni tok ne zavisi od nas

Srpski premijer je u pogledu budućnosti projekta Južni tok rekao da to ne zavisi od Srbije, već od dogovora Rusije i EU. Na pitanje da li Srbija želi da nastavi gradnju gasovoda Južni tok, Vučić je uzvratio da će se u budućnosti tek videti da li će to biti realni projekat ili ne.
"Gasprom je većinski vlasnik NIS-a, te se Srbija nalazi u specifičnoj poziciji. Mi ćemo gledati da zaštitimo srpske interese, ali to zavisi i od interesa Evrope", poručio je Vučić u Berlinu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here