Foto: MN Press
Slađana Đerić

Kadetkinje Srbije su ponovo u A diviziji, najkvalitetnijem ešalonu evropskog rukometa. Ovim plasmanom su obezbedile učešće na EP 2023. Mlade devojke položile su težak ispit sa najvišom ocenom.

U odlučujućem meču kvalifikacija počistile su Islanđanke na Banjici 31:20. Deo stručnog štaba bile su i reprezentativke, golman Slađana Đerić i levo krilo Jovana Bartošić. Nekada odlične igračice sada na početku trenerske karijere, dale su značajan doprinos ovom uspehu:

– Od svih reprezentacija pokazali smo najviše na turniru. Čestitam devojkama koje su bile pod velikom tenzijom i pritiskom, jer su igrale na domaćem terenu i očekivanja su bila velika. Zbog bolesti i povreda nekih rukometašica imali smo problem da igramo u najjačem sastavu, ali smo sve uspele uspešno da prevaziđemo. Dobar rad na kraju se isplatio. Ovo je veoma perspektivna generacija pred kojom je lepa budućnost – počinje priču Slađana Đerić.

Opravdale očekivanja

Jovana Bartošić se slaže sa nekadašnjom saigračicom:

– Teret na leđima mladih rukometašica je bio veliki, jer nismo odlučivali samo o nama već i o budućim generacijama. RSS nam je obezbedio odlične uslove za rad i to smo morali da opravdamo dobrim rezultatom. Ovo je izuzetno talentovana ekipa koja mnogo obećava, što je i pokazala na terenu. Sve naše mlađe ženske selekcije se ponovo vraćaju u A diviziju i biće u prilici da protiv najjačih timova Evrope i sveta igraju narednih godina. Napravili smo ogroman korak za budućnost ovog sporta u Srbiji. Nekoliko igračica kvalitetno već odskače i očekujemo da u budućnosti imaju dobre karijere.

Đerić je zadužena za rad sa golmanima. Ima li talentovanih čuvara mreže?

– Ima dosta talenovanih devojaka pred kojima je lepa budućnost. U ovoj selekciji su dve mlade golmanke sa sjajnim fizičkim predispozicijama, samo da nastave da rade.

 

Lakše posle prvog kruga

Predstoji 25. svetsko prvenstvo za seniorke u Španiji. Kakva su vaša očekivanja?

– Rukomet je mnogo napredovao. O pobedniku odlučuje jedna ili dve lopte, nekad imaš sreće, a nekada ne. Teško predvideti dešavanja na takmičenju. Kada smo igrale u najjačem sastavu jedva smo prošle grupu. Sastav je podmlađen, ali sa nekoliko iskusnih rukometašica to može da bude dobra kombinacija. Verujem da će promene doneti rezultat. Realno je da iz grupe uđemo u drugi krug. Sve što urade posle toga je veliki plus – smatra Đerićeva, a Bartošićeva se nadovezuje:

– Pratila sam neke utakmice i sviđa mi se kako izgleda ovaj novi sastav. Mlade snage su neophodne. Mislim da će odraditi kako treba predstojeći šampionat, mada je bilo malo vremena za uigravanje ekipe. Bitno je plasirati se u drugi krug, za dalje videćemo. Naravno, neće biti lako jaka je grupa u kojoj smo sa Poljskom i Rusijom. Trijumf protiv Kameruna biće dovoljan za plasman u sledeću fazu to je najbitnije. Tamo nas čekaju još teži rivali iz grupe u kojoj su Francuska, Crna Gora, Slovenija i Angola. Bregar insistira na čvrstoj odbrani i kontranapadima, pošto je to osnova modernog rukometa.

 

Slađana je igračku karijeru okončala u grčkom PAOK-u:

– Završila sam sa aktivnim pre tri godine. Odlazak u Grčku je bio neplaniran. Posle angažmana u Nemačkoj razmišljala sam da završim karijeru, ali je došla ponuda crno-belih. Provela sam šest lepih godina u Solunu. Pet kao igrač, a poslednju sezonu sam bila deo stručnog štaba kao pomoćni trener, i radila sam sa golmanima. Iz porodičnih razloga sam se vratila u Srbiju, ali ne isključujem mogućnost da se u budućnosti ponovo vratim u PAOK.

Na kom nivou je ženski rukomet u Grčkoj?

– Njihova liga i kvalitet klubova imaju dosta sličnosti sa našim. Najbolje ekipe redovno igraju evropska takmičenja. Pokušavaju da podignu kvalitet dovođenjem stranih trenera i igrača. S druge strane reprezentacija im je znatno slabija.

Posle prestanka aktivnog igranja, Đerićeva se opredelila za trenerski poziv:

– Završila sam trenersku školu, imam sve licence. Trenutno radim kao pomoćnik u Železničaru iz Inđije i mlađim reprezentativnim selekcijama. Ostalo mi je da do kraja godine na završnom ispitu steknem i zvanje master kouča. Prija mi rad sa mladim rukometašicama. Nadam se da ću u dogledno vreme samostalno voditi neku ekipu.

Jovana, takođe, želi da postane trener:

– Počela sam sa trenerskim radom, imam u planu da se u budućnosti ozbiljno bavim tim poslom. Hvala Savezu što su mi dali šansu u kadetskoj selekciji. Imam priliku da učim od starijih trenera. Zoran Barbulović odlično radi i dosta nam pomaže da se naviknemo na sistem. Stručni štab je odličan atmosfera je sjajna. Početak je bio odličan i sve ide u dobrom pravcu.

Još niste završili rukometnu karijeru?

– Trenutno sam u kruševačkom Napretku. Želim da pomognem da se klub bogate tradicije vrati u elitu. Trenutno ne razmišljam o nekom drugom angažmanu, pošto zbog porodičnih obaveza oko dvoje dece ne mogu da se apsolutno posvetim samo treninzima. Teško je sve to uklopiti. Za sada uspevam, jer živim u Ćićevcu. Odgovara mi, pošto je Kruševac blizu. Igrala sam tri godine u Turskoj, ali sam sa igranjem u inostranstvu završila. Ukoliko stigne neka izuzetno povoljna ponuda domaćeg kluba, onda bih razmislila o povratku u vrhunski rukomet.

Iz Kruševca u inostranstvo

Železničar odlično igra ove sezone, kakve su ambicije kluba?

– Cilj je da izborimo plasman u plej-of što je realno. Arkus liga je ove sezone dosta izjednačena. Jagodina je najveći kandidat za osvajanje titule. Bekament ima dobar sastav, koji može svakog da iznenadi. Naisa, Medicinar i mi borićemo se za plasman u Evropu i ulazak u plej-of. Od avgusta sam u Inđiji. Dogovor je da budem ovde do kraja prvenstva videćemo posle toga kakvi su moji i klupski planovi. Imamo najmlađi sastav u ligi, ali veoma kvalitetan. Dobro radimo, pored prvog tima gde sam pomoćnik, vodim drugu ekipu – kaže Đerićeva.

Čini se da deca danas nemaju dovoljno sportske drskosti. Da li radom na treninzima mogu to da isprave i podignu kvalitet na viši nivo?

– Može svakako. Mislim da treba više opšteg rada i angažovanja. U eri kompjutera i mobilnih telefona jako je teško naterati decu da dođu u halu i treniraju. Danas su motoričke sposobnosti dece zbog toga slabije, jer se ne kreću dovoljno i onda je mnogo teže pokrenuti ih i razviti njihove potencijale. Za to treba više vremena, ali treninzima se to ispravlja – zaključila je Slađana.

Vaš matični klub Zaječar je sada u trećem rangu takmičenja?

– Vežu me lepe uspomene za rodni grad i prve rukometne korake. Bilo je lepo kada smo osvajali trofeje i bili najbolji klub u Srbiji. Nadam se daće se klub u bliskoj budućnosti vratiti u vrh domaćeg rukometa, gde i pripada.

Slađana igrala i trenirala PAOK

Slađana Đerić je prve rukometne korake napravila u rodnom Zaječaru. Imala je izuzetno bogatu karijeru. Igrala je u beogradskom Radničkom, Aranđelovcu i Zaječaru tada najboljim domaćim klubovima.Trostruka je šampionka države i petostruka osvajačica nacionalnog Kupa. Odigrala je više od 100 utakmica u dresu sa državnim grbom. Sa reprezentacijom Srbije je učestvovala na četiri evropska i jednom svetskom prvenstvu. Sa nacionalnim timom osvojila je srebrnu medalju na Mediteranskim igrama u Španiji. U inostranstvu je branila boje nemačkog Trira, a u Mađarskoj Korneksa iz Fehervara. Od 2013. do 2017. čuvala je mrežu grčkog PAOK-a, gde je radila i kao trener.

Diploma sa Fakulteta za sport

Nedavno je Slađana Đerić diplomirala na Fakultetu za sport. Ona je najvišom ocenom odbranila master rad na temu “Uticaj golmana na postignut plasman na EP u rukometu za žene 2018. u Francuskoj” i tako stekla zvanje master trener u sportu. Mentor je bio doc. dr Adam Petrović, a članovi komisije doc. dr Nemanja Ćopić i doc. dr Svetlana Petronijević koji su ocenili da ovaj rad ima izuzetno vrednost, jer je jedan od retkih koji se bavi analizom takmičarskih aktivnosti golmana u ženskom rukometu.

Talenti iz RK Atom

Jovana Bartošić zbog brzine je bila “atomski mrav” srpskog rukometa. Sada u svom klubu Atom priprema mlade talente, koji će krenuti njenim putem:

– Pre dve godine otvorila sam školu rukometa za devojčice. Igramo ligu za mlade ekipe do 14 godina. Radimo na podizanju i razvoju kluba. Pomoć dobijam od opštine i nekih sponzora. Za sada sve ide dobro. Jedino što ne mogu da zadržim decu posle osmog razreda. Zbog nastavka školovanja odlaze iz Ćićevca i to je problem.