EPA/Đorđe Savić

Ma koliko EU i SAD bili snažniji od Srbije, Srbija ima kapacitet da kaže ne kada se od nje traži nešto što je nezamislivo, što je suprotno ne samo činjenici da je Kosovo kolevka našeg identiteta, već suprotno ideji same države – da se od nje traži da učestvuje u svom samoponištenju i suicidu.

Ovako profesor Časlav Koprivica sa Fakulteta političkih nauka komentariše najave da našoj zemlji u narednom periodu po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske, sledi koncentrisan pritisak EU i SAD.

Prema pisanju medija, Vašington i Brisel u koordinaciji, pripremaju niz zahteva koje će dostaviti državnom vrhu Srbije. Navodno, Beogradu će se staviti do znanja da mora da se obaveže da prizna Kosovo.

– Kao filozof bih počeo od Kjerkegora i notorne filozofske teze – čovek je slobodan utoliko što može da kaže ne u trenutku kada mu je ugroženo dostojanstvo, kada neko pokušava da gazi njegova osnovna prava i otima ono što je njegovo. I država ima svoj identitet, a ono što je vrhunsko zlo za državu jeste oduzimanje njene teritorije i uništavanje njenoga narod – rekao je Koprivica.

Zapadne sile traže samoponištenje Srbije

On dodaje da neko ko je jači od nas, može hipotetički da nas izloži nasilju ali je vrhunski oblik cinizma, pa i sadizma koji dolazi od tih zapadnjačkih sila jeste zahtev da mi učestvujemo u svom samopotiranju. Druga stvar je, kaže Koprivica, što se ne nalazimo više u 1999. i zapad može da nam zavede sankcije i da prestane sa ulaganjima ali više nema taj luksuz da nas bombarduje, odnosno da izvrši agresiju na Srbiju.

– Treba da imamo na umu da se Srbija Briselskim sporazumom iz 2012. obavezala da će se pregovori sa takozvanim Kosovom okončati sveobuhvatnim sporazumom o pravnoj normalizaciji, što je eufemizam za priznanje. S druge strane, mi sa najviših državnih pozicija čujemo da nećemo nikad priznati kosovsku nezavisnost. Ali, Zapad ide ka tome da se potpiše dokument koji će biti ekvivalentan priznanju Kosova iako se to tako neće zvati. Ovo se lako može otkloniti time što ćemo reći da ne želimo da priznamo Kosovo ni de fakto ni de jure – naglasio je on.

Suspenzija Briselskog sporazuma

Kao jedno od mogućih rešenja Srbiji je na raspolaganju poništenje Briselskog sporazuma.

On kaže da on od početka funkcioniše tako što EU i SAD glume nepristrasnog posrednika, a u suštini sa Prištinom rade na pravnoj konvalidaciji onoga što je započeto 1999. godine.

– U situaciji kada imate takvu pravnu praksu, takvog sagovornika i posrednike mi nastavljamo uprkos tome što vidimo da nam se taj posrednik ruga u lice. Treba reći da želimo da nastavimo da pregovaramo samo ako se ispuni ono što su obe strane potpisale. Ako to ne može, onda Briselski sporazum treba suspendovati, jer je ideja da se pregovara sa svojom teritorijom nezamisliva – rekao je Koprivica.

6 COMMENTS

  1. Profesore objasnite to Vucic. On se na nasu stetu idvara zapadu pustio je srbe niz vodu postavio je granicu i cuti sto albanci terorisu srbe dan u dan.

  2. Srbija ima kapacitet da SAD i EU kaže ono Titovo NE. Da, ali samorečiti političari nemaju m*da za to.

  3. Koji ste vi ljudi?Jel ste sluđeni propagandom stranih službi i srbomrzitelja i neprijatelja ove države ili ste to sami?
    Koliko puta da vam se ponovi da ovaj režim nece priznati Kosovo,kao drzavu?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here