Tanjug

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Haki Abazi kaže da je vreme da Srbija odgovori da li će biti međusobnog priznavanja, jer je, kako smatra, u proteklih deset godina dijalog doveden do tačke koja je neproduktivna za dalji napredak, prenosi Gazeta ekspres.

Abazi, predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove, rekao je da je činjenica da je Srbija deset godina koristila da produži proces normalizacije odnosa što je samo njoj odgovaralo, jer su zaustavljena priznanja Kosova i njegov proces evropskih integracija, te da je u tom smislu Kosovo “talac” Srbije.

– Države koje nas nisu priznale su rekle da čekaju konačan rezultat dijaloga, pa onda priznanje. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zavisi od svakog koraka u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Time je Srbija dobila veliku moć nad dva važna procesa na Kosovu. Priznanje i evropske integracije – naveo je Abazi.

Ocenio je da je kosovska vlada napravila ogroman napredak odvajanjem procesa evropskih integracija i novih priznanja od dijaloga.

Povodom pojačanih pritisaka za formiranje Zajednice srpskih opština, Abazi kaže da uprkos tome Kosovo ne može da ide ka “defunkcionalizaciji zemlje”.

– Kao nevladina organizacija, Zajednica srpskih opština može da se organizuje u bilo kom trenutku, ali ne protiv odluke Ustavnog suda, koji je sporazum proglasio neustavnim u 22 tačke – rekao je Abazi.

Naglasio je da Kosovo neće praviti kompromise u slučaju ZSO za koju navodi da bi smanjila funkcionalnost Kosova i stvorila Republiku Srpsku na Kosovu.

1 COMMENT

  1. E pa g. Abazi onda ce te ostati tu gde jeste. Necete da ispunite potpisano, necete ustupke, a zahtevate da Srbija daje ustupke. Pa dali smo vam, imate samoupravu, ali u sastavu Srbije po rezoluciji 1244. I budite sretni sto JOS uvek nismo vratili oruzane snage bezbednosti, a to vam pise u rezoluciji da imamo pravo, vec smo vam dali USTUPKE da sami upravljate. Eto vam ustupci, kud vise?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here