EPA
Tramp sa Vučićem i Hotijem u Beloj kući

Politički analitičar Miljazim Krasnići ocenjuje da su vašingtonskim sporazumom i Kosovo i Srbija i Sjedinjene Američke Države dobile po nešto.

On napominje da su u sporazumu sadržane neke tačke koje se ne odnose na ekonomiju, ali su deo promocije SAD i isticanja njenog značaja u strateškoj politici.

– Neki elementi sporazuma su zaista interesantni, u smislu veće prisutnosti SAD u Srbiji, neprihvatanje kineske tehnologije unutar ovih zemalja, ambasada Srbije i Kosova u Jerusalimu, osuda Hezbolaha kao terorističke organizacije. To su neke tačke koje nemaju neke logične veze sa ekonomskom saradnjom Kosova i Srbije, ali su elementi promocije strateške politike SAD i u Srbiji i na Kosovu i na Balkanu uopšte – kaže Krasnići.

On ističe da je Kosovo dobilo neki vid sigurnosti od strane Sjedinjenih Američkih Država u procesu dogovora sa Srbijom, za šta je moralo da napravi izvesne ustupke. Dok je prema Krasnićijevim rečima i Srbija ispunila svoj cilj.

– Prihvaćen je “Mini Šengen” protiv koga su bili do pre nekoliko meseci, zatim način studije fizibiliteta na Gazivodama takođe je jedan od elemenata koji nije prihvatljiv za Kosovo. Srbija je ovim sporazumom izrazila tendenciju povezivanja sa SAD i Zapadom, više nego sa Rusijom i Kinom, sad treba videti kako će se održati ta ravnoteža. Ali su dobili neke projekte koji su od strateškog interesa za Srbiju, pruga do Drača, autoputevi, prisustvo američkih agencija. U ovom slučaju su svi po nešto dobili, a po najviše predsednik Tramp -smatra Krasnići.

Krasnići očekuje da se realizuju sve tačke sadržane u ekonomskom sporazumu Kosova i Srbije potpisanog juče u Vašingtonu.

– Vašington je mnogo energičniji od Brisela u realizaciji ovakvih strateških sporazuma u tom smislu većina ovih obaveza će se sprovesti, jer odražavaju strateški interes SAD u ovom region. Ovaj dogovor ima potpis predsednika Trampa, Vučića i premijera Hotija i kao takav je obavezujući za sve ove strane. Mene najviše interesuje kako će reagovati Rusija, Kina i Brisel. Ova tačka koja se odnosi na otvaranje ambasade u Jerusalimu to predstavlja veliki izazov za Brisel i za arapske zemlje – objašnjava Krasnići.

Prema njegovom mišljenju vašingtonski sporazum će dati impuls nastavku Briselskog procesa, koji će se intenzivirati ali bez konkretnih rezultata.

– Sastanak u Briselu će ići svojim tokom, zapravo Brisel ima mandat od UN da sprovede taj dijalog, najverovatnije će ovaj vašingtonski sporazum imati odjeka, odnosno pojačaće dinamiku ovog procesa. Imam isti stav da na kraju može da bude jedan sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije, ali bez priznanja koji će Srbiji otvoriti put za evropske integracije, a Kosovu za afirmaciju u međunarodnoj zajednici. U dogledno vreme će biti ovako – zaključuje Krasnići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here