EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, održana je u Makedonskom narodnom pozorištu, a prvi put, uz mnoštvo zvanica iz zemlje i inostranstva, manifestaciji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije “Bože pravde” i himne Severne Makedonije “Denes nad Makedonija”.

Mir uslov opstanka

Predsednik Srbije izjavio je da je Srbija izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti, navodeći da je država na evropskom putu, ali jedina u regionu ostaje vojno neutralna.

– Svoju neutralnost ljubomorno čuvamo i nećemo dozvoliti bilo kome da čuva našu slobodu, nebo i zemlju. Nije lako čuvati takvu poziciju, biti i ostati na evropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja i ne pripadati horu svih onih koji su se hajci na njih već pridružili – predočio je Vučić.

Šef srpske države je zahvalio zvaničnicima u Skoplju što su, uprkos pritiscima, čuvali ideju Otvorenog Balkana, pozivajući ih da budu deo specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Govoreći o liku i delu velikog prosvetitelja, Vučić je naglasio da i danas, osam vekova kasnije, srpski narod ide Savinim stopama. Aleksandar Vučić je naglasio da poput Svetog Save i Srbija bira načine na koji ostvaruje svoje ciljeve, a mir i jedinstvo su jedini uslov opstanka i razvija.

– Znao je Sava i za burne poteze, ali samo kada su bili neophodni da bi ostvario mir i jedinstvo. Tražio je krunu na Zapadu, a arhiepiskopiju na istoku – dodao je on.

Temelj civilizacije

Šef srpske države rekao je da je Sava izabrao školu i zakone, učenje i red, jaku organizaciju, jer budućnost nije moguća bez tih postulata. On je naglasio da i danas sloboda neće značiti ništa ako se ne nauči šta ona znači, jer se “ropstvo zasniva na neznanju”.

– To je znao i Sveti Sava, zato je učio i prevodio i “ostavio u amanet svojim učenicima da podučavaju druge”. Zato moramo postaviti jasna pravila za one koji dolaze posle nas – rekao je Vučić, ističući da je Sveti Sava najvažnija ličnost naše istorije. – On je naš prvi pisac, diplomata, prosvetitelj, prvi zakonopisac. On je, zapravo, temelj naše civilizacije – poručio je Vučić.

Čuvari tradicije

Govoreći o položaju srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, Vučić je rekao da bar jednom do dva puta mesečno razgovara sa svojim kolegama iz Skoplja.

– Gledamo da ljudi sačuvaju svoje pismo, jezik, tradiciju. Uvek je lako dobijati poene tako što govorite loše o zemlji domaćina i kritikujete, ali ja nisam od tih. Mislim da nam je potrebno prijateljstvo i zajedništvo sa makedonskom braćom – poručio je predsednik Vučić.

Makedonci najbliži narod

– Nama su Makedonci najbliži narod, mi bliže od Makedonaca nemamo. To neskriveno i jasno kažem svima. Očekujemo da prihvatite našu bratski ispruženu ruku, da ubuduće ojačamo odnose. Da zajedno radimo, zarađujemo, da gradimo Srbiju i Severnu Makedoniju. A što se tiče očuvanja jezika, pisma, sloge, sve što radimo već daje rezultate – rekao je Vučić.

Mostovi

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski naglasio je da je srpska zajednica nerazdvojni deo makedonskog društva i dodao da je i Svetosavska akademija dobar primer građenja mostova između dva naroda. On je dodao da je ova Akademija cenjena i širom dijaspore, svuda gde Srbi i Makedonci žive.