Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je na Trećem demografskom samitu u Budimpešti da se Srbija suočava sa istim demografskim problemima kao i cela Evropa, da je prošle godine brojčano izgubljen ceo jedan grad veličine Kikinde, da je vlada uvela mere, ali da rezultati još nisu vidljivi.

Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija prošle godine izgubila „ceo jedan grad“, budući da je umrlo više od 100.000 ljudi, a rodilo se 63.175, što znači da je demografski minus za godinu dana – 37.680 ljudi.

To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi oko 38.605 stanovnika, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je prosečna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2 odsto populacije starije od 65 godina.

Kako je rekao, nijedna generacija onih koji su rođeni posle Drugog svetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju.

– To nam govori mnogo o suštini problema – rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija u poslednjih 75 godina imala padove i uspone, periode mira i rata, prosperiteta i ekonomske stagnacije i pada, ali da je natalitet od pedesetih godina dvadesetog veka ispod nivoa potrebnog za „obnovu populacije“.

– To znači da, da bi nas sledeće godine bio isti broj kao danas, broj dece po ženi bi trebalo da bude 2,1, a u Srbiji je 1,48 – rekao je Vučić.

On je naveo da je u Mađarskoj stopa nataliteta 1,49, skoro ista kao u Srbiji, ali da su mere Viktora Orbana dale rezultate.

Vučić kaže da su negativni trendovi prisutni i u bogatim i u siromašnim zemaljama, pa da tako u Srbiji najbogatiji delovi zemlje, najbogatije opštine u Beogradu, imaju najmanje stope nataliteta.

Tako su, kaže, i mere koje su preduzete dale rezultata u najsiromašnijim delovima zemlje.

– Niko ne može da garantuje, šta god da uradite, ne znate da li ćete dobiti pozitivne rezultate. Tako su mere u jednoj zemlji, koje su dovele do poboljšanja, nisu uspele u nekoj drugoj – rekao je Vučić.

On je naveo da sve zemlje, zbog budućnosti svoje, ali i budućnosti Evrope, treba da rade zajedno na tom problemu.

Vučić je na početku rekao i da je predsednik Mađarske Viktor Orban zaslužan za odnose Srbije i Mađarske koji su, istakao je, najbolji u savremenoj istoriji.

– Hvala na posvećenom radu na odnosima Srbije i Mađarske – rekao je Vučić i istakao da će Srbija ostati posvećena dobrim odnosima sa tom zemljom.

Vučić je rekao da nije došao u Budimpeštu da drži bilo kome lekcije, već da uči o tome kako bi se mogla rešavati situacija, koja postaje kritična i zahteva momentalnu reakciju svih država.

Rekao je i da praktično svaki dan putuje po Srbiji i da pokušava da pruži nadu mladim ljudima, da ostanu u zemlji i zasnuju porodice, da imaju dobar i kvalitetan život, posao.

Za prvih sedam meseci rođeno 741 beba više nego prošle godine

Vučić podseća da je Srbija pokrenula mere za podizanje nataliteta ali da rezultati još nisu toliko vidljivi iako su u odnosu na raniji period ta sredstva ustrostručena.

Ove godine, kako je rekao, imali smo prve male rezultate.

– Prvi rezultati vidljivi su u najsiromašnijim regionima Srbije ali ne i u onim najbogatijim. Nismo u stanju da promenimo svest srednje klase i zato nisam baš veliki optimista i to je jedna od razloga zašto sam ovde – da čujem vas, šta možemo da učinimo zajedno i kako da se izborimo sa tim problemom u budućnosti – kazao je Vučić.

Naveo je i da je za prvih sedam meseci ove godine rođeno 741 beba više nego prošle, što je blag rast, kao i da je zabeležen rast broja brakova ali da je tu problem to što je prosečna starost ljudi koji stupaju u brak oko 44 godine, zbog čega Srbija izgubi čitavu jednu generaciju.

Podsetio je da je Srbija pre pet godina počela sa teškim reformama jer se nalazila na ivici bankrotstva, ali da danas ima dobar privredni rast, prošle godien 4,5 odsto, da u budžetu ima suficit, da je stopa nezaposlenosti daleko niža nego što je bila pre nekoliko godina.

Takođe je podsetio i da je Srbija učestovala u najvećim ratovima, ali da smo sada „promenilli fokus sa teritorijalnih pitanja na pitana koja se tiču običnih ljudi, bukvalno“, istakao je Vučić.

Ima prostora za saradnju 

Demografski problemi su problemi čitave Evrope, a negativni trendovi po tom pitanju u Srbiji imaju sledeće karakteristike: starenje stanovništva, kasno rađanje, migracije.

– Ima puno prostora da sarađujemo po ovom pitanju, verujem u tu saradnju – poručio je Vučić učesnicima demografskog samita, navodeći da je to sada jedan od ključnih ciljeva Srbije.

Kada je reč o obrazovanju i zapošljavanju žena koje imaju decu, Vučić je primetio da su vidljive pozitivne promene u Srbiji u poslednjih nekoliko godina po tom pitanju, te da je ove godine svaka četvrta zena koja je rodila treće dete – visoko obrazovana, što je, kaže, pre 10 godina bilo nezamislivo.

Skup je počeo blagoslovom kardinala Petera Erdoa, nadbiskupa Nadbiskupije Estergom, kao i obraćanjem nekoliko predstavnika hrišćanskih i jevrejske zajednice o značaju povećanja nataliteta.

Pedsednik Vučić će zatim obići i Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum „Nikola Tesla“, gde će razgovarati sa učenicima.

Vučić se prvog dana posete sastao sa Orbanom, nakon čega je sa premijerima Češke i Slovačke Babišem i Pelegrinijem prisustvovao večeri koju je u njihovu čast priredio mađarski premijer.

5 KOMENTARA

  1. Vidite aktuelni predsednice Srbije, takva seoba Srbalja nije zabelezena dok vi niste dosli na apsolutnu vlast i stali da devastirate i Srbiju i njene institucije i gradjane koji su masovno poceli da odlaze u svet trbuhom za hlebom. Blagodarim Vestima, listu za dijasporu sto nece cenzurisati istinu svog redovnog citaoca.

  2. начи да је демографски минус за годину дана – 37.680 људи. Требао је да каже и још да је прошле године напустило Србију више од 30.000 људи, пре свега младих од 15 до 24 година старости, тако да сада Србија има мање становника од седам милиона. На овај начин вештачки је смањен број незапослених до нивоа, како кажу, око 10%, а не што су отворене фабрике њих око 200 за конфекционирање каблова за аутомобиле, конфекције и др., људи раде са памперсима. Без отварања индустријских погона који би вукли развој привреде земље, може се председник хвалити до миле воље, а БДП неће се помаћи на годишњем нивоу за 3%.

  3. Napadi na porodicu od socijalnih službi pretnje oduzimanja dece i od ministra Šarčevića, primoravanje na vakcine. Školski sistem, besparica.U medijima promocija debilizma što na Pinku tako i na Rts-u. Pa šta sad, dobiće porodica nekoliko hiljada dinara pomoći, pa koga vi zajebavate?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime