Ministarstvo prosvete
Druženje posle učenja jezika: Mladi iz dijaspore u poseti Banji Koviljači

Mladi iz dijaspore su, i ovog leta, ispunili Naučno-obrazovno-kulturni centar (NOKC) “Vuk Karadžić” u Tršiću gde se, drugu godinu zaredom, održava škola srpskog jezika Leto u zavičaju, u organizaciji Ministarstva prosvete. U drugoj grupi koja je bila do početka ove nedelje, našlo se 59 mališana različitog uzrasta iz Nemačke, Francuske, Italije, Španije, Velike Britanije, i prvi put iz Rusije.

U zavičaju reformatora

Družili su se, učili i upoznali lepote kraja i zavičaja reformatora našeg jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Stručnjaci koji rade sa njima kažu da se trude da uz učenje deci razviju i ljubav prema Srbiji i da nikada ne zaborave da je ona njihova zemlja.

Strategijom razvoja obrazovanja do 2030, prema rečima Sanje Dulać iz Ministarstva prosvete, predviđeno je jačanje veza matice sa dijasporom i rad na unapređenju dopunskih škola, kao i da deca iz rasejanja dolaze ovde gde će na zanimljiv i kreativan način dopuniti znanje srpskog jezika.

– I ove godine imamo tri grupe učenika koji ujutru imaju dva časa srpskog, jezičke radionice, a tokom dana druge sekcije, folklornu, muzičku i dramsku. Koncept je osmislila Marina Janjić, profesorka niškog Filološkog fakulteta, metodičar srpskog jezika – objašnjava ona.

Utisci dece i roditelja su vrlo pozitivni o čemu, kako je navela, govori komentar jednog tate koji je rekao da ne može da veruje šta su sve deca naučila za tako kratko vreme boravka.

Ona kaže da deca rado igraju folklor, pevaju pesme koje nauče i recituju.

– Ponosni smo na to koliko mališani nauče, ne samo srpski jezik, već puno toga o srpskoj kulturi. Srbiju dožive kao svoju državu i osete da su pripadnici ovog naroda – ističe naša sagovornica.

Raznovrsne aktivnosti

Kako je polaznicima Letnje škole, govore neki od njih koje smo zatekli u radionicama. Anđela Martiners Stepić (11) je iz Španije, iz Sevilje. U Tršiću je prvi put i lepo joj je. Ona priča da zna srpski, ali je došla da bi ga govorila još bolje, da bi naučila ćirilicu i upoznala nove drugare.

Tea Radivojac (15) živi u Frankfurtu šest godina, a došla je da bi saznala više o srpskoj kulturi i naučila kolo.

– U Tršiću mi je lepo, družim se i sklapam nova prijateljstva – priča ona.

Iz istog grada je Lola Grejs Mari. Njena mlađa sestra je bila prošle godine, ponela divne utiske, pa je rešila da dođe i ona.

– Baš mi se sviđa ovde, jer svaki dan nešto drugo radimo, zanimljivo i raznovrsno – rekla je ona i dodala da je stekla mnogo novih prijatelja.

Iz Berlina, gde živi sedam godina, doputovao je Nikola Zelenović (12) koji kaže da dobro igra fudbal, ali je u svađi sa kolom. Rođen je u Beogradu, zna ćirilicu, ali je tu da nauči još nešto, upozna prirodu ovog kraja i stekne nove drugove. Adresa Viktorije Petrović (11) je u Parizu. Mnogo joj se sviđa Tršić i radionice u kojima se stiču nova znanja. Voli da glumi i možda postane glumica. Iz Moskve je došla Jana Martinović (10) koja je u ovoj školi upoznala mnogo novih drugova i drugarica.

– Sviram violinu i biću ili muzičar ili pevačica – kaže gošća iz Moskve.

Budući reprezentativac

Možda najsimpatičniji, a sigurno najmlađi učesnik je Jovan Dragašević koji ima pet i po godina. On dolazi iz Francuske, nosi dres srpske reprezentacije u fudbalu sa brojem 9, a inače trenira za Nicu.

– Ovo je dres Aleksandra Mitrovića. Voleo bih da budem bolji fudbaler od njega – priča Jovan uz obećanje da će, ako mu krene fudbalska karijera, nositi dres “orlova” sa našim grbom i neće postati “trikolor”.

Stiže i treća grupa

Kroz letnju školu je 2022. prošlo oko 200 dece iz različitih zemalja. Ove je već bilo njih više od 100, a početkom septembra dolazi i treća grupa sa blizu 60 učenika iz Italije, Francuske i Grčke, kao i četiri nastavnice.

Sanja Dulać ukazuje da se insistira da deca pričaju isključivo na srpskom.

– Lepo se druže i svaka grupa poseti Banju Koviljaču, Sunčanu reku, manastir Tronošu i obogati svoje impresije – priča Sanja Dulać.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here