Pixabay.com

Onkološka udruženja na čelu sa forumom pacijenata Srbije pokrenula su nacionalnu kampanju “Nema čekanja” sa ciljem da lečenje onkoloških pacijenata bude prioritetno. Ono je otežano usled pandemije koronavirusa, a statistički podaci su poražavajući.

Prema statističkim podacima u Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 40.000 osoba, a premine skoro 30.000. Visoka smrtnost od malignih bolesti pozicionirala je Srbiju na visoko drugo mesto u Evropi.

Prof. dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da je Srbija na osamnaestom mestu po oboljevanju od malignih bolesti u Evropi, a na drugom po smrtnosti, i kako kaže doktor to je neprijatna statistika koja nas prati godinama.

– Sve mere koje pokušavamo da sprovedemo su da omogućimo ranu dojagnostiku, jer bi ona u kombinaciji sa optimalnim lečenjem bila recept za uspeh, zbog kog krivulje oboljevanja i smrtnosti od karcinoma danas padaju u razvijenom svetu – ističe doktor.

“Preopterećeni smo”

– Mnogo je pacijenata, i ne prepoznaju svi pacijenti rane simptome, a često ih ni lekari ne prepoznaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ili se pacijenti jednostavno ne javljaju – kaže dr Radosavljević i dodaje:

– Dostupnost sofisticirane dijagnostike je danas u onkologiji neophodna. Skeneri su standardna metoda dijagnostike kao i metode u laboratorijskoj dijagnostici kojih ima puno, uključujući i savremene metode molekularne dijagnostike. Sve to je dostupno u velikim centrima, ali mnogo manje u sekundarnim centrima.

Kako navodi doktor, ideja postoji u stručnim udruženjima, i o tome se razgovara na Institutu za onkologiju, da je neophodna decentralizacija sistema, koja će omogućiti da velike bolnice u Srbiji, kao što su centri u Kraljevu, Valjevu, Vranju ili Zrenjaninu, kao što uspešno leče druge bolesti, preuzmu glavninu etabliranog standardnog lečenja u onkologiji. Takođe je dodao da se to može napraviti, uključujući i dijagnostiku.

Doktor smatra da “nije dovoljno imati opremu, potrebno je i znati”. U tom smislu imali bismo i stručnu pomoć, to se sve može uraditi.

Pandemija koronavirusa i maligne bolesti

Kada je u pitanju lečenje pacijenata od malignih bolesti, Radosavljević kaže da pandemija nije imala uticaj, jer se hemioterapija i radioterapija na Institutu za onkologiju sprovode u punom obimu, čak i u većem obimu nego standardno.

– Mi smo i ranije radili na ivici izdržljivosti, a sada i više od toga – dodaje doktor.

Kampanja “Nema čekanja”

– Kampanju su pokrenula udruženja pacijenata. Oni su svesni da dugo čekaju na dijagnostiku, ali ima i pacijenata koji sede kod kuće i ne žele da započnu dijagnostiku – kaže dr Radosavljević i dodaje da nije uvek tako jednostavno otići na dijagnostiku, jer ona nije uvek sasvim dostupna, i nije dostupna u roku kada bi to pacijent hteo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here