EPA

Učesnici onlajn konferencije “Ko će pre oživeti dijalog između Beograda i Prištine” ocenjuju da će uloga SAD u dijalogu biti da naprave konačni sporazum, kao i da se “utvrdi cena” koju će Priština platiti u zamenu za priznanje, kao i da je važno da javnost u oba društva shvati šta se dešava u dijalogu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta AAB iz Prištine, Nedžmedin Spahiu, rekao je da je iskustvo sa BiH pokazalo kako će se rešavati i spor između Kosova i Srbije.

Smatra, međutim, da će odnosi biti problematični i nakon konačnog rešenja, a tvrdnju potkrepljuje odnosima Srbije i Crne Gore.

– Srbija je priznala Crnu Goru, ali i dalje je potreban dijalog za rešavanje otvorenih pitanja. Tako će biti i sa Kosovom – smatra Spahiu.

U tom smislu kaže da će uloga EU biti važna i nakon konačnog rešenja i smatra da je vreme za to rešenje, jer zbog odnosa Kosova i Srbije “gubi” ceo region.

Novinarka Radio-televizije Kosova Anamari Repić kaže da je u dijalogu Beograda i Prišine bitno da javnost i društvo shvate šta se dešava i da učestvuju u tome, jer, kako ocenjuje, na taj način će biti izbegnuta manipulacija.

Kaže da je ohrabrujuće to što je Evropska unija uključena kao glavni pokrovitelj, ali i SAD u ulozi posrednika i podrške EU što je, prema njenim rečima, ključno za napredak.

Repić je mišljenja je da građani žele konkretnije stvari, da normalno žive i putuju, pa ocenjuje da su dogovori o železnici, o avionskom saobraćaju i pomirenju ključne stvari za koje treba svi da se zalažu.

– Ljudi žele da rade, da nešto postignu, žele nadu, ali na putu tome je ključno da se reše i pitanja nestalih, povratka, odgovornosti, učenje jezika, diploma i različitih dokumenata a za to je potrebna politička odluka koja će pokrenuti i pratiti konkretne zahteve lokalnih zajednica – objašnjava ona.

Srbija da bi postala članica EU mora da postigne sporazum o normalizaciji sa Kosovom, podseća novinarka i dodaje da je poglavlje 35 jedno od ključnih u pregovorima Srbije sa EU.

5 COMMENTS

  1. Kosovo je oteta srpsa pokrajina, protivno međunarodnom pravu. Crna Gora je međunarodno priznata država. Priznati Kosovo kao državu nema veze s mozgom,
    to bi automatski bila velika Albanija. Ni Albanija nije vekovima postojala do decembra 1912. godine. O čemu sanjate gospodine Spahiu? I sami znate da ste i kako oteli teritoriju Srbije i Makedonije.

  2. То признање можда и добијете од неке издајничке Владе, али Српски народ то никад неће прихватити.зат братски поздрав догодине у Призрену

  3. Koja glupa izjava Crna Gora je republika bila i bratski narod sa Srbijom!
    A Kosovo je južna pokrajina Srbije i Srce Srbije a šiptarski narod je oduvek u lošim odnosima s Srbima !
    Kako da vas prizna 250,000 Srba je proterano sa Kosmeta i koji hoće da se vrate na svoja vekovna ognjišta pale im se kuće !
    Šiptari budite srećni sto ste još na Kosmetu vaša zemlja je Albanija i tamo mora te se iseliti milom ili silom!

    • @Crnogorac.Ta cifra od 250.000 protjeranih se poklapa sa brojem protjeranih Srba iz Hrvatske.Samo pitam da li je Srbija priznala Hrvatsku\?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here