Foto: Ilustracija

Sankcije su sprovedene u skladu sa Zakonom Magnitskog, koji omogućava američkoj vladi da izrekne ekonomske mere protiv onih firmi i pojedinaca za koje smatra da su umešani u kršenje ljudskih prava.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da uvodi sankcije protiv 17 pojedinaca i 29 pravnih lica iz Srbije, Letonije, Venecuele i sa Kipra, kao i protiv četiri dodatne kompanije: „Ventspils friport autoriti“, „Ventspils development ejdžnsi“, letonskog Udruženja za poslovni razvoj i letonskog Udruženja za tranzitne poslove.

Među onima koje je američko ministarstvo sankcionisalo 9. decembra je i Slobodan Tešić, koji je u dokumentu objavljenom na veb-sajtu Ministarstva nazvan jednim od „najvećih dilera oružja i municije na Balkanu“, kao i nekoliko kompanija i pojedinaca povezanih sa njim.

Na spisku Ministarstva se nalazi i gradonačelnik letonskog grada Ventspilsa, Ajvars Lembergs, koga SAD sumnjiče za korupciju, proneveru državne imovine i primanje mita.

„Danas, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, mi (Ministarstvo) ciljamo na korumpirane aktere i njihove mreže u brojnim zemljama Evrope, Azije i Latinske Amerike. Pored toga, danas su imenovana dva korumpirana venecuelanska zvaničnika u svetlu njihove rukovodeće uloge u režimu (predsednika Nikolasa) Madura“, rekao je ministar finansija Stiven Mnučin, a navodi se na sajtu.

SAD su uvele sankcije protiv Venecuele i njenih zvaničnika poslednjih godina u dosad bezuspešnim pokušajima da primoraju legalno izabranog predsednika Nikolasa Madura da podnese ostavku. Naime, Vašington je ograničio mogućnosti Karakasa da prodaje sirovu naftu, jednu od svojih najvažnijih izvoznih roba, jer se zemlja bori da prevaziđe ekonomsku krizu i snažnu inflaciju.

1 COMMENT

  1. Ala kauboji ima sad da profitiraju: najvećim privrednnim gromadama uvode sankcije.Ljudi!Da li vi verujete da su ovi amerikanci normalni.Po meni to je poslusvet bez korena,morala,časti i svega onog što pripada imenu:ČOVEK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here