Srbija: Manje štediša, veći iznosi

0

Štednju je kao "prilično važnu" ili "važnu" stavku ocenilo 69 odsto ispitanika u Srbiji, dok je istu ocenu u Rumuniji dalo 83 odsto, a u Mađarskoj 85 procenata anketiranih.

Međutim, u Srbiji neke od vrsti štednje zaista koristi samo 22 odsto ispitanika, dok 78 odsto ne štedi, što je sušta suprotnost situaciji u, recimo, Austriji u kojoj je svega tri odsto anketiranog stanovnistva izjavilo da nema ušteđevinu.

Među stanovnicima Srbije koji štede, više od polovine uspeva da uštedi do 50 evra mesečno, oko 18 odsto uspeva da uštedi između 51 i 100 evra, a oko 10 odsto između 101 i 200 evra.

U proseku, građani Srbije koji štede mesečno "na stranu" odvajaju 82 evra, dok se u Mađarskoj u proseku štedi oko 53 evra, u Ukrajini 48, u Rumuniji 43, a u Češkoj oko 95 evra mesečno. Austrijanci koji štede odvajaju 155 evra mesečno u proseku.

U narednih pet godina, pokazalo je ispitivanje, situacija u Srbiji se neće promeniti, jer je 44 odsto ispitanika reklo da će i u tom periodu štedeti isto koliko i sada.

Kao i u drugim državama regiona, ispitanici u Srbiji su devalvaciju i inflaciju najčešće navodili kao ograničavajući faktor vezan za štednju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here