Srbija mora biti dobar sused Kosovu

0

Iako je zvanično na snazi stav EU da evropske integracije Srbije i pitanje Kosova idu odvojenim kolosecima, većina zemalja članica zemalja iz ”kvinte” (SAD, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) čini sve kako bi se ova dva koloseka makar približila, piše list.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i francuski i nemački ambasadori Žan Fransoa Teral i Volfram Mas otvoreno su prošle nedelje poručivali da je Kosovo partner u regionu i da pre ulaska u EU Srbija ”treba da reši svoje probleme sa susedima”.

Ako EU ne stoji iza plana za integraciju severa Kosova (mada Fejta nisu zbog toga kaznili, nego su mu produžili mandat specijalnog izaslanika EU na Kosovu), to ne znači da u tom planu nema elemenata iza kojih ne stoje sve članice EU, pa i one koje nisu priznale nezavisnost Kosova, navodi "Politika".

 

Milica Delević, direktor Kancelarije Vlade za evropske integracije, rekla je da "dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja između država na zapadnom Balkanu jesu jedan od kriterijuma za ulazak u EU. Ali regionalna saradnja ne reflektuje nikakvu državnost Kosova“.

 

"Činjenica je da se cela EU zalaže za dobrosusedske odnose u ovom delu Evrope, ali ne podržava cela EU nezavisnost Kosova, niti smatra da je Kosovo, u stvari, sused Srbije", izavila je Delević. Ona je dodala da je suština ovog uslova "konstruktivan pristup i Srbije i Kosova u razvijanju reformskih procesa“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here