EPA/Julien Warnand

Poslanik evropskog parlamenta Klemen Grošelj kaže da Rezolucija o izborima u Srbiji “neće nestati preko noći” sa izborom novog Evropskog parlamenta. Dodaje i da se Srbija može okrenuti drugim partnerima, poput Kine, ali…

– U trenutku kada Srbija ne bi bila više kandidat za EU, više ne bi imala trgovinski sporazum sa Kinom. Jer, Kini ste interesantni onoliko koliko su vam otvorena vrata ka EU i evropskim tržištima – naglasio je.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su nedavno u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

Ako srpske vlasti ne pokažu volju da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako rezultati istrage ukažu na to da su vlasti bile direktno uključene u prevaru birača, poslanici će pozvati na obustavu finansijske podrške EU Srbiji zbog ozbiljnih kršenja vladavine prava u vezi s izborima.

– Rezolucija će biti prosleđena Savetu EU i Evropskoj komisiji, i videćemo kakav će biti rezultat. Savet EU i EK imaju jasna stajališta šta su očekivanja, i sad očekujemo reakcije nakon rezolucije – navodi Grošelj.

– Srbija može da odbije tu misiju. EU nikada neće prinuđivati nijednu zemlju da nešto učini pod nekim ultimatumom. Pogledajte recimo ono što se sada dešava Mađarskoj. Orbana je EU dugo tolerisala, a onda je počelo uslovljavanje fondovima EU i sprovođenje te odluke. I sada su nastale političke implikacije onoga što je EU počela da radi po pitanju Mađarske, sada imate dosta jaku političku krizu – ocenio je evroposlanik.

Ali, ponavlja, EU nikada neće frontalnim ultimatumom da uslovljava bilo koga. Prema njegovim rečima, ti uslovi ni na koji način ne umanjuju suverenitet Srbije.

– Srbija se uključuje u grupaciju zemalja koja imaju jasno definisane uslove i način na koji podrazumevaju svoj suverenitet kada su odlučile da zbog dobrobiti podele taj suverenitet među sobom. Evropska unija nije samo zajednička pijaca, to je grupacija zemalja koje su u demokratiji – navodi Grošelj.

8 COMMENTS

  1. Jesu u demokratiji, vidimo iz prilozenog svakodnevno.
    Dok se jos malo isprazni kasa bice krkljanac gori nego 1939.

  2. Kakva sreća za Srbiju, zamisli, da ju EU napadne frontalno (mada ne znam, šta bi to opšte moglo da znaći)! A što se tiće Kine, mislim da on pojma nema, šta ona hoće i ne znam,zašto joj Srbija ne bi bila interesantna, pa ni sad nije u EU, pa jim to ne smeta! A što se njega tiće, da je tako pametan, kao što se pravi, ne bi traćio vreme u parlamentu, koji nikakve ingerencije nema!

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI. ALI SRBIJA IMA JOŠ DOSTA INFANTILNE MASE KOJA OD DRVETA NE VIDI ŠUMU I KOJU MORA DA REŠI PRE NEGO ŠTO UĐE U EU.

  4. ALI SRBIJA IMA JOŠ DOSTA INFANTILNE MASE, KOJA OD DRVETA NE VIDI ŠUMU I KOJU MORA DA REŠI PRE NEGO ŠTO UĐE U EU.

  5. Srbiji takva EU nije potrebna kao drugo Svajcarska je neutralna zemnja i saradjuje sa celim Svetom. Tosu samo izgovori os EU da Kina mece saradjibati sa Stbijom.

  6. Kakva sramota, pa mi nismo kinezi. Oni su kod nas samo iz sopstvenih razloga , da nam pokupe novac.Mozemo da idemo u Aziju, tomo nas vode Dacic i Vucic.Dali kinezi placaju porez i koliko? Dali placaju PDV ? Kod nas rade njihovi zatvorenici.ITD

    • Pa i EU nam je dala par milijardi a odnela vise od sto milijardi. Zato nemamo nase banke isve im je prodato .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here