Srbija može doprineti rešenju krize u Ukrajini

0

A. Čukić
Sebastijan Kurc: Srbija već nekoliko godina doprinosi rešavanju starih konflikata na zapadnom Balkanu
 

Šta očekujete od Srbije za vreme predsedavanja Oebsom?
– Kriza u Ukrajini će sigurno biti dominantna i za vreme predsedavanja Srbije. Evropski bezbednosni sistem je uzdrman. Ne sme biti nikakvog vojnog rešenja i zbog toga mora biti sve preduzeto kako bi se približili političkoj soluciji. Iskustvo Srbije kroz istoriju i njen regionalni položaj mogli bi biti prednost u rešenju konflikta.

Može li Beograd pomoći i u rešavanju problema na Balkanu?
– Srbija već nekoliko godina doprinosi rešavanju starih konflikata na zapadnom Balkanu. To što je Srbija izabrana za predsedavajuću Oebsom se mora posmatrati i iz ugla konstruktivne uloge države premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. Uveren sam da će Srbija tu konstruktivnu ulogu dokazati i kao predsedavajuća Oebsa.

Da li će Balkan 2017, za vreme predsedavanja Austrije Oebsom, ostati u fokusu?
– Zapadni Balkan je već duže vreme u fokusu austrijske spoljne i evropske politike i naravno da će imati značajno mesto tokom našeg predsedavanja Oebsom. Tu se pre svega radi o stvaranju bezbednosti i stabilnosti u za nas veoma važnom regionu.

Trojka Oebsa

– Nemačka i Austrija će u cilju kontinuiteta i efikasnosti tesno sarađivati, kao što je to predviđeno Trojkom Oebsa u kojoj se nalaze bivši, aktuelni i budući predsedavajući. Radi se, međutim, o dva odvojena predsedavanja s posebnim, ali usaglašenim prioritetima – naglašava Kurc.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here