Pixabay
Ilustracija

Srbija se nalazi među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine, saopštila je danas Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama.

Sa prošlogodišnje 48. pozicije, mnogobrojna dobra dela građana i kompanija “popela” su našu zemlju na 27. mesto, od ukupno 119 zemalja, koje su učestvovale u istraživanju, navodi se u saopštenju i podseća da je pre samo pet godina Srbija bila na 132. mestu na ovoj svetskoj listi dobročinstva.

U 2021. godini najhumanija je bila Indonezija, iza koje slede Kenija, SAD, Australija, Novi Zeland, Mjanmar… a kada je reč o zemljama iz regiona, Bosna i Hercegovina se plasirala na 42. poziciju, Bugarska je 54-ta, Mađarska je na 62. mestu…

U saopštenju piše da globalna agencija za istraživanja Galup svake godine vrši istraživanje za ovaj Indeks i meri tri vrste ponašanja – donacije u novcu gde je Srbija na 11. mestu, pomoć nepoznatim osobama gde je na 39. poziciji i volontiranje za dobrotvorne ciljeve u čemu je naša zemlja najslabija i nalazi se na 116. mestu, preneo je Tanjug.

Kako se navodi, čak 60 odsto od ukupne sume donirali su građani Srbije, dok je poslovni sektor donirao 33 odsto.

Kada se pogleda struktura primalaca donacija, na prvom mestu su neprofitne organizacije koje se bave humanitarnim, socijalnim i društvenim pitanjima (41,6 odsto), pojedinci/porodice (32,7 odsto), javne institucije (20,1 odsto) i lokalne i nacionalne vlasti (3,9 odsto).

Struktura krajnjih korisnika donacija ubedljivo na prvom mesto stavlja osobe sa zdravstvenim problemima – čak 65 odsto dobrotvornih akcija otišlo je na lečenje zdravstveno ugroženih građana.

Kako se dodaje, za njima slede korisnici usluga lokalne zajednice, socijalno ugrožene osobe, majke i bebe, migranti, osobe sa invaliditetom…

Svetski indeks davanja koji svake godine pravi Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama predstavljen je u Njujorku na 77. zasedanju Generalne skupštine UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here