pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nije poznato kada će Srbija kupiti šest bespilotnih letelica, ali se zna da će dve biti opremljene naoružanjem.

Ukoliko se ova najava obistini, vojska će u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu “jilong 2”, poznatu i pod nazivima “ving lung” ili “pterodaktil 2”, piše “Blic”.

Da Srbija namerava da iz Kine nabavi ove bespilotne letelice, potvrdio je prošle godine i predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete Kini.

Srpska delegacija tada je obišla dve kineske kompanije AVIC i CATIC koje se, između ostalog, bave i proizvodnjom bespilotnih letelica.

– Prodaja njihovih letelica raste, neki tipovi su jeftiniji i lako dostupni, a ima i onih sofisticiranijih pa ih, u nemogućnosti nabavke sličnih zapadnih letelica, nabavljaju bogate države Bliskog istoka. Ilustracije radi, Saudijska Arabija ima fabriku koja će, po licenci, proizvoditi kineske bespilotne letelice – kaže urednik vazduhoplovnog portala Tangosix Petar Vojinović.

Kako kaže, Kinezi danas imaju najviše tipova naoružanih letelica, i vrlo se ozbiljno time bave.

– Za neke od ovih letelica razvijen je veliki broj ubojitih sredstava poput vodenih bombi, bombi za uništavanje žive sile, protivoklopnih raketa, vođenih raketa – priča Vojinović.

On pojašnjava da su kineske letelice prethodnih godina imale značajno borbenu proveru.

Tako je letelice “ving long” koristio Egipat u borbi protiv islamista na Sinaju, dok ih UEA koriste iznad Jemena i Libije.

Nigerija je tokom operacije protiv islamističke militantne grupe Boko Haram takođe koristile ove letelice, a Irak u sukobu sa Islamskom državom.

Naoružani dronovi se smatraju “američkim čedom” koje je vojska ove države počela da koristi u sukobima na Bliskom istoku, u Iraku i Avganistanu 2002. godine da bi kasnije, njihova primena bila proširena i na druge zemlje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime