Srbija ne izvršava presude iz Strazbura

0

 

Slavoljub Carić

Broj predstavki građana Srbije protiv države pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu pokazuje da naši građani imaju veliko poverenje u taj sud. Presude iz Strazbura, sa svoje strane, ukazuju da su sporost sudova i neizvršavanje presuda ključni sistemski problemi Srbije", rekao je u intervjuu za "Blic" Slavoljub Carić, pravni zastupnik Srbije pred tim međunarodnim sudom.

 

 

Carić navodi da je pre sudom u Strazburu podnet najveći broj predstavki građana na kršenje prava na suđenje u razumnom roku, zatim prava na slobodno izražavanje.

 

"Imamo i povrede prava na porodični život, kao i prava na mirno uživanje imovine. Za razliku od drugih zemalja, nisu utvrđeni diskriminacija, tortura ili povreda prava na život", dodaje on.

 

Organi vlasti koji su se ogrešili o građane pa je država gubila sporove su bez premca, prema njegovim rečima, "sudovi, i to svi, mahom iz Beograda jer imaju najviše predmeta. Zatim, opštinske vlasti koje, recimo, 13 godina ne izvršavaju zaključak o rušenju bespravnog objekta. Tu je Agencija za privatizaciju, kao i u jednom slučaju Republička geodetska uprava".

 

Na pitanje kako objasniti paradoks da građani preko budžeta finansiraju sudije i plaćaju sudijske greške po presudama iz Strazbura, a država ni ne opominje sudije jer ne znaju da sude, Carić je rekoa da to nije u njegovom domenu.

 

"Iz svake presude se tačno vidi koji je organ pogrešio i ko je u tom organu odgovoran. Važnije je da država na nacionalnom nivou reši problem neizvršenja pravosnažnih presuda. Sud u Strazburu za sada ne prihvata argument da više ne postoji preduzeće koje duguje radnicima, već nalaže isplatu iz budžeta zato što radnici imaju pravosnažne presude", kazao je on.

 

Upitan da li Srbija izbegava izvršenje presuda iz Strazbura, Carić je rekao da država "naknadu plaća veoma često i pre roka, ali je svakako teže kad su potrebne izmene zakona, njegova adekvatna primena i praćenje rezultata primene".

 

"Od 39 presuda u kojima je nađena povreda konvencije, do kraja smo izvršili obaveze iz tri presude, a iz 36 nismo", naveo je on.

 

Ukupan broj predstavki podnet do sada sudu u Strazburu je 5.356, od čega je odbačeno 2.455 a u rad su uzete 2.901, među kojima su i predstavke kod kojih je velika izvesnost da je država oštetila građanina.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here