Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija je isključivo za princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči odlaska na samit “Brdo Brioni” i dodao da je u predlog zaključaka samita uneo amandman da je Srbija protiv promene granica.

Kazao je da su mu Vjosa Osmani, Zoran Milanović, Milo Đukanović i Šefik Džaferović poslali predlog zaključaka samita, u kojima stoji da treba svi zajedno da se protive promeni granica. Međutim, Vučić je naveo da je dodao umetnutu rečenicu, u kojoj se slaže s tim, ali uz uslov da to bude u skladu sa poveljom i odlukama UN.

– A to neće biti prihvaćeno, jer bi podrazumevalo Kosovo u sastavu Srbije – rekao je predsednik Srbije i dodao da je zbog tog amandmana “sada pakao za njih”. Vučić je kazao da nema razloga da brine, jer mu je savest mirna.

– Na samitu mogu da usvoje šta god hoće, ali bez Srbije. Sumnjam da će hteti nešto da usvajaju bez Srbije. To što su planirali da usvoje, nema ništa od tog posla. Možete nekog da prevarite jednom, drugi put, ali ako prevatite treći, onda vi niste prevarant, onda je taj budala. Da nas varate tri puta na iste trikove, ne ide – poručio je Vučić za TV Prva.

On je i posle sastanka sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom u Beogradu istakao da Srbija podržava princip nepromenljivosti granica.

– Izdržao sam sve pritiske i u Vašingtonu, u sobičcima i kuloarima, kada je traženo od Srbije da prihvati obostrano priznanje. Rekao sam da neću, po cenu glave – istakao je Vučić i najavio da će na Brdo kod Kranja otići svečano odeven i da će tamo biti “velikani političke scene Balkana”, koji će reći šta misle, a o Srbiji misle najgore, dok je njegovo da štiti i brani Srbiju, i da gleda da “izvuče najviše što može za našu zemlju”.

Podsetio je da su kosovski Albanci napali Srbe na KiM 2004. godine, očekujući da se ponovi “Oluja”, a 2008. doneli odluku o nezavisnosti suprotno svim odlukama UN i promenili granice suverene zemlje.

– Kad ste se setili da poštujete princip nepromenjivosti granica? – zapitao je Vučić.

On smatra da bi povlačenje Unmika sa KiM i ukidanje baze Bondstil značilo dolazak kosovske vojske na granicu sa centralnom Srbijom, ali da Srbija neće dozvoliti da je neko zgazi i otme Kosovo. Dodao je da je obaveštajne podatke o zahtevu za povlačenje izneo da bi se to sprečilo. Nije hteo da kaže o kojoj je sili reč, ukazujući da je zastrašujuće ozbiljna.

– Suprotno Rezoluciji 1244 Albanci bi stali na granicu i rekli ovo je naša država. To bi bio kraj svega, o tome neću ni da govorim. Naše je da čuvamo mir i stabilnost i idemo napred – poručio je Vučić i dodao da hoće da bude predsednik koji je obezbedio deset godina mira, najviše rasta i da se nijednoj majci ne vrati dete u kovčegu.

On je kazao da se 17. maja sastaje sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da ga moli da spreči te namere, a da će će razgovarati i sa ruskim i kineskim prijateljima.

– Oni znaju da Srbija nije ona iz 1998. i nije slaba i jadna. Petostruko je snažnija nego 2008. kada su proglasili nezavisnot. Snažnija je vojno i u svakom smislu, ali nam ne treba sukob, već mir i stabilnost – istakao je predsednik.

Brdo dokaza o Belivuku

– Priča o Veljku Belivuku i njegovoj grupi je završena i tužilac je prezadovoljan dokazima, kojih je i više nego što se misli, ali o tome nema informacija jer kriminalci nemaju insajdera ni iz MUP, ni iz BIA, ni iz Tužilaštva – kazao je Vučić. On je obelodanio da je osim kuće u Ritopeku, koju je koristila ta grupa, policija našla još neke, kao i da su imali štek stanove uz pojedine ambasade ovde u Beogradu.

Govoreći o zločinima Belivukove grupe, Vučić je naveo da je jedan od koljača slao “ćevape” od ljudskog mesa vođi kavačkog klana Radoju Zviceru.

Nemoguća mirna promena granica

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da “ako neko veruje da je moguće mirnim putem promeniti granice, nemoguće je”.

– Može tako da počne, ali se neće tako završiti. Najbolje je da prvo EU vidi Zapadni Balkan kao geopolitičko pitanje i drugo da pospeši proces proširenja. Naravno, i da države pospeše proces reformi, a da EU vidi taj prostor kao jednu celinu – kazao je Pahor za “Blic”.