Tanjug/AP

Srbija neće otvoriti Poglavlje 2 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, potvrđeno je medijima u Evropskom savetu.

Poglavlje 2 odnosno Sloboda kretanja radnika je bilo naredno poglavlje koje je Srbija trebalo da otvori.

Njime se garantuje pravo građana država članica EU da rade u nekoj drugoj državi članici, kao i da u njoj borave sa svojom porodicom, imaju jednak tretman u odnosu na domaće radnike u pogledu uslova rada, ali i socijalnih i poreskih olakšica.

Pregovaračka poglavlja sadrže pravne tekovine i standarde EU sa kojima država kandidat mora da se uskladi kako bi postala punopravna članica. Najvažnija poglavlja su 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Srbija je, dosad, otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio ranije danas u Briselu da veruje da će se do kraja mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, što znači da bi bilo realno, dodaje on, da Srbija postane članica Unije do 2026. godine.

2 KOMENTARA

  1. Učiti, učiti i samo učiti, biti vredan, pisati domaće zadatke na vreme, čitati udžbenike i lektiru, ne prepisivati, prati ruke, pravilno seći nokte, u školi da digneš ruku kada hoćeš nešto da kažeš… i biće sve u redu. Nemoj da se zamajavaš i misliš kako ćeš nešto da preskočiš, osim na času fizičkog vaspitanja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime