Pixabay

Srbija nema dovoljno ribe za potrebe domaćeg tržišta, a cena živog šarana u marketima kreće se od 670 do 800 din/kg, izjavila je danas savetnica u Privrednoj komori Srbije Mirjana Miščević povodom početka Božićnog posta.

“Godišnje Srbija uveze 41.328 tona ribe u vrednosti od oko 138 miliona evra, a ukupana proizvodnja i ulov ribe iznose oko 8.156 tona”, rekla je Miščević za Tanjug.

Kada je reč o cenama, otkupna cena živog šarana u ribnjaku iznosi 520 din/kg + PDV, dok se cena živog šarana u marketima kreće od 670 do 800 din/kg.

Kotlet šarana u marketima može se naći po ceni od 1.300 do 1.500 din/kg.

Cene koje se odnose na jedan kilograma smrznute ribe u najvećim trgovinskim lancima u Srbiji, kreću se od 400 do 600 dinar za skušu, od 600 do 900 dinara za oslić, a od 900 do 1.700 dinara za pastrmku.

Miščević savetuje da se riba kupuje samo u registrovanim objektima koje kontroliše veterinarska inspekcija, a kojih ima i na pijacama.

Božićni post počeo je danas i trajaće do 7. januara.

1 COMMENT

  1. Po meni, mi ne proizvodimo mnogo toga što nam je potrebno, a mogli bi, samo kad bi bili odgovarajući privredni uslovi. Naime, ćini mi se da pojedinci iz vlade profitiraju na uvozu, tako da isti protežiraju i forsiraju, a privredni uslovi ih zbog toga ne interesuju. To se odnosi na skoro sve poljoprivredne proizvode, tako da su doveli seljake u situaciju da je proizvodnja neisplativa. Ćak i predsednik u reklami pominje da je pšenica jeftina i da se njena proizvodnja ne isplati, pa i brojleri, a za to je pred narodom on odgovoran, i njegova vlada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here