pixabay.com
Hrvatska kuna

U Srbiji će od 1. novembra na kursnu deviznu listu biti stavljeni dirhami Ujedinjenih Arapskih Emirata i denari Severne Makedonije, dok će od 1. januara iduće godine biti izbrisana valuta Hrvatske – kuna, zbog prelaska te države na evro, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta, uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evrozonu od 1. januara naredne godine, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

Građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja ove godine, posle čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

Pri donošenju odluke o uvođenju emiratskog dirhama na kursnu listu u Srbiji, uzete su u obzir konkretne potrebe privrednih subjekata i potencijali ekonomske i drugih vidova saradnje, kao i značaj za dalju saradnju Emirata i Srbije.

To se odnosi, pre svega, na dodatne olakšice za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Emirata, kao i za promociju Srbije u toj arapskoj zemlji.

Severnomakedonski denar je uključen u kursnu listu zbog razvijene ekonomske i druge saradnje Srbije i Severne Makedonije, ali i potencijala za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative “Otvoreni Balkan”.

Izvršni odbor NBS je na jučerašnjoj sednici doneo odluku o izmenama i dopunama odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

NBS će od 1. novembra početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here