Srbija od dilera i prostitutki zaradi 26,5 milijardi

0

Reuters/C.H.
Zarade više nego što košta most Zemun-Borča
 

U Zavodu preciziraju da su ove ilegalne aktivnosti činile 0,69 odsto BDP iz 2013. godine, što je oko 26,5 milijardi dinara. Računica za 2014. još ne postoji, ali se procenjuje da bi prošlogodišnjem dohotku Srbije seks i droga mogli da doprinesu sa do tridesetak milijardi dinara. To je oko 250 miliona evra, što je, primera radi, 50 miliona više nego što je koštao most Zemun-Borča.

Posle Hrvatske, Britanije, Holandije i drugih zemalja EU i Srbija je postala država koja u svoj bruto društveni proizvod (BDP) uračunava i prihode od delatnosti kao što su prostitucija, trgovina drogom i kradenom robom. To je urađeno na predlog "Eurostata“, statističkog biroa EU, koji je, odgovarajući na kritike što će sada statistika uključivati i doprinos mafije, konstatovao da „BDP ne meri moral“.

Procene ilegalnog dohotka od trgovine drogom temelje se na zaplenjenim količinama, učinku policije i cenama droge pri ulasku u zemlju i kod prodaje. Kada je 2006. eksperimentalno urađena procena, utvrđeno je da trgovina drogom učestvuje sa oko 0,3 odsto u BDP. U Srbiji je bilo 107.038 "finalnih potrošača“ narkotika, a droga koju narko-bos uveze za 18 dinara narkomanima se prodavala za 100.

Ilegalni dohodak od prostitucije računa se na procenjenom broju prostitutki, broju radnih dana, klijenata i prosečnoj ceni usluga. Prihod od prostitucije 2006. bio je 164 miliona evra. Bilo je 5.408 prostitutki koje su u proseku radile 220 dana godišnje i zarađivale po 156 evra dnevno. Najveći doprinos dala je hotelska prostitucija i poslovna pratnja, gde je 2.900 prostitutki prihodovalo 116 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here