Srbija odgovara na 4.000 pitanja EU

0

Ovde potpis

Izuzimajući Grčku `70. godina Komisija nikad nije uputila negativno mišljenje za neku zemlju, već – isključivo pozitivno. Kada takva ocena EK o kandidaturi Srbije bude stigla u Savet ministara, za odluku o dodeli statusa kandidata biće potrebna ne samo jednoglasnost u tom telu, već i prethodna saglasnost Evropskog parlamenta.

Komisija će upitnik za Srbiju sastaviti posle "zelenog svetla” iz Saveta ministara, koji prethodno treba jednoglasno da prihvati srpsku aplikaciju i da tek onda zatraži mišljenje EK, kasnije presudno za dodelu statusa kandidata.

Milica Delević – Ne očekujem iznenađujuća pitanja

 

Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević je rekla da će Srbija biti spremna da i brzo i kvalitetno odgovori na uputnik Evropske komisije.
"Upitnik je pandan studiji izvodljivosti, koja je otvarala vrata pregovorima o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a mišljenje Komisije otvoriće vrata pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji", rekla je ona za "Politiku“.
"Kao što ne očekujem nove uslove ne očekujem ni iznenađujuća pitanja u upitniku", kazala je Delevićeva.

Brisel stoga nastoji da prikupi što više informacija o zemlji "pod lupom” i postavlja pitanja o funkcionisanju države u raznim oblastima – od ustavnog uređenja i vladavine prava, preko ekonomije i obrazovanja, do poljoprivrede i nauke.

Pitanja za zemlje u okruženju, u koja je "Politika“ imala uvid, bila su grupisana u tri celine: politički kriterijumi, ekonomski kriterijumi i sposobnost usvajanja evropskih standarda. Upitnik se priprema za svaku zemlju posebno, s tim što je jedan deo dokumenta isti ili sličan za sve, a drugi je specifičan za svaku pojedinu državu.

Imate li ustavni sud? Koliko je političkih partija registrovano u vašoj zemlji? Koje su garancije za nezavisnost ombudsmana? Kakvi su odnosi sa susednim zemljama i zemljama zapadnog Balkana, uključujući bilateralna pitanja, pitanje granica i izglede za rešenja? – neka su od pitanja iz prve grupe.

U drugoj grupi su ekonomska pitanja – Kako je obezbeđen konsenzus oko osnova ekonomske politike? Postoji li poseban sud za rešavanje sukoba na osnovu kolektivnih ugovora? Da li se različito tretiraju radnici u javnom i privatnom sektoru? Kakva je meteorološka struktura?

Koja je minimalna starosna granica za vozače? Kako je regulisana prodaja alkoholnih pića? – ova pitanja se tiču različitih društvenih standarda. Gore navedena su samo neka od 4.000 raznih pitanja, od ključnih do sasvim bizarnih, koja će verovatno biti postavljena i Srbiji u upitniku Evropske komisije, a koja je "Politika“ prepisala iz dokumenta za jednu susednu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here