Srbija odlučuje sama – u tuđe ime

0

Bećković: Srbi možda jedini narod koji ismeva svoje mitove
 

Govoreći o Kosovu i Metohiji i činjenici da se Srbija na putu ka EU odrekla Kosmeta, koji mnogi smatraju samo mitom a ne stvarnošću, Bećković je rekao da su Srbi možda jedini narod koji ismeva svoje mitove.

 

– Nije taj mit i ta stvarnost od juče, niti smo mi jedini narod koji ima svoje mitove, ali smo možda jedini čiji se mitovi ismejavaju i osporavaju. A šta da očekujemo od drugih kad to činimo i sami, rekao je Bećković za "Pravdu".

 

On je naglasio da će se Srbija sa Evropom još "ćerati" u vezi sa Kosmetom.

– Ćeramo se i zbog muva, a kamoli zbog Kosmeta. Da se ne ćeramo, ne bismo bili ljudi, rekao je Bećković i dodao da je Kosovo postalo simbol i podsetnik o tome "šta ono beše pravda i ravnopravnost među narodima".

 

Kada je reč o takozvanoj velikoj Albaniji i nedavnom incidentu sa dronom u Beogradu, Bećković kaže da su Srbi "stvorili malu, pa što onda ne bi i veliku Albaniju".

– Uostalom, ona stvarno postoji, samo je pitanje dana kad će postojati i formalno. Velika Albanija se ne može ostvariti bez Srbije. Zato međunarodna zajednica od nas očekuje da damo doprinos i da to bude naš najvažniji nacionalni cilj, poručio je Bećković.

 

Komentarišući navode da se i u Srbiji ponovo maše zastavom velike Srbije, Bećković je rekao da se on "nešto ne seća ni tih zastava niti tog mahanja".

– Srbi su se namahali dočekujući maršala na njegovim povratcima u Beograd s puta oko sveta. Čini mi se da postoji opšta saglasnost da je to bilo zlatno Periklovo doba Srbije, rekao je Bećković.

 

Govoreći o razlozima zbog kojih uglavnom ostaje uzdržan za komentare na sva aktuelna dešavanja u Srbiji, Bećković je rekao da on govori svojim pesmama.

 

– Da li me zamišljate kao nekog ko se ispred "Maksija" obraća okupljenim građanima. Istina, Njegoš nije imao šansu da govori ispred nekog supermarketa, a ja imam. Pesma kaže da najmudrija srpska glava spava na Lovćenu, pa što mu se ne bismo pridružili i mi, naglasio je Bećković i dodao da je akademska tišina koja se nadvila nad Srbijom u stvari najjači utisak, jer, kako je rekao ‘bez tišine i tame ništa se ne bi videlo’.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here