Z. Vicelarević
Dobili najjači aplauz: Folkloraši KUD-a Izvor

Na tradicionalnom Danu nacija – Festivalu integracije u Noj Izenburgu, održanom proteklog vikenda, Klub Srbija iz ovog grada nedaleko od Frankfurta je našu zemlju predstavio u najsjajnijem svetlu.

Na manifestaciji koja se održava na Rozenplacu u centru grada, prvenstveno se predstavljaju nacionalne kulture i kuhinja, a pored našeg kluba, svoje štandove i predstavnike imali su Hrvati, Grci, Filipinci i još nekoliko nacija.

pozdrav na nemačkom: Branko Radovanović

Skup je otvorio Dirk Džin Hagelštajn, novoizabrani gradonačelnik Noj Izenburga, a o značaju ove manifestacije govori i prisustvo konzularnih predstavnika nacija koje su uzele učešće na događaju. Otvaranju su prisustvovali Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Iona Krijebardi, generalna konzulka Grčke u Frankfurtu, Biserka Luka, konzulka u Generalnom konzulatu Hrvatske u Frankfurtu, i Fatima Miler, konzulka Filipina u Frankfurtu. Pored predstavnika stranih nacija takođe su bili prisutni i brojni poslanici u Bundestagu i parlamentu pokrajine Hesen.

Gradonačelnik Hageštajn (četvrti sleva) sa našim ljudima

Branko Radovanović, naš generalni konzul, u pozdravnom govoru je istakao važnost ovakvih manifestacija za zbližavanje različitih nacija i kultura koje su veoma bitne za tok integracije. Dodajemo da je naš konzul jedini pozdravio goste na čistom nemačkom jeziku, dok su se ostali konzularni predstavnici poslužili engleskim jezikom. Posle zvaničnog otvaranja, gradonačelnik Hagelštajn je obišao srpski štand i fotografisao se sa našim generalnim konzulom i predsednicima i predstavnicima naših klubova i udruženja iz Frankfurta, Ofenbaha i Hohajma na Majni koji su svojim prisustvom dali veliku podršku Klubu Srbija iz Noj Izenburga.

Jači od vrućine: Marijana Šukunda (treća zdesna) i vredni članovi Srbije

U celodnevnom kulturnom delu predstavile su se sve nacije, kao i nekoliko umetnika iz Noj Izenburga. KUD Izvor, koji je folklorni deo Kluba Srbija, predstavila je B folklorna grupa. Omladinci su prvo izveli splet igara iz Centralne Srbije, a zatim su napravili spektakl uz Srpsko i Vlaško kolo u kome su igrali zajedno sa publikom.

Hrvatski štand je bio preko puta srpskog štanda, što je na Balkanu još nemoguće, ali je u Noj Izenburgu sasvim normalno. Iako su nekadašnji zemljaci bili prilično blizu, sve je proteklo u najboljem redu.

Poveli sve u kolo: Zaigrala i publika

Na srpskom štandu bilo je, po našem običaju, prasećeg i jagnjećeg pečenja, kao i ćevapa, pa ne čudi da je bilo i najviše gužve, a vredni članovi Srbije su i po visokoj temperaturi uspeli da pokažu srpsko gostoprimstvo.

– Zadovoljni smo onim što smo ovde od hrane ponudili, kao i potražnjom koja je bila više nego odlična. Bilo je na početku dosta vruće, što od sunca, a više od roštilja i pečenjara, ali smo se u međuvremenu navikli. Uostalom, pre nedelju dana smo imali generalnu probu na Vest-festu, a i “Vesti” su pisale o tome, tako da smo u formi. Inače, imamo dovoljno iskustva jer učestvujemo na svakom događaju u Noj Izenburgu – kaže nam Marijana Šukunda, članica Srbije.

Slobodan Stepanović, Vera Ajder, Dušan Kragović i Ljubiša Petrović

Veterani došli motorima

Slobodan Stepanović Nani i Dušan Kragić su na Dan nacija došli motorima.

– Danas je idealan dan za vožnju motora pa nas je put doveo i do Noj Izenburga jer smo već znali da ima ovaj događaj. Mi smo bili članovi nekadašnjeg kluba Jugoradnik iz Riselshajma i u to vreme smo bili redovni gosti na Danu nacija, pa smo nas dvojica, Dušan i ja, samo nastavili tu neku našu tradiciju. Naravno da je pečenje bilo ekstra i dobro je da smo došli dok se još nije rasprodalo – kaže nam Slobodan Stepanović Nani.

Porodica Torlaković

Opet svi na okupu

Među brojnim gostima bio je i veći deo familije Torlaković, najstariji član Živan, njegova supruga Nada, snaha Ivana sa ćerkom Anom, ćerka Gospava, sada udato Gajsner, sa sinom Davidom, i Ivanina sestra Jelena Anđić.

– Mogu da vam kažem da smo i pored one poznate pauze zbog pandemije, sačuvali naše srpsko jedinstvo. Ovaj štand, koji je prilično veliki i dobro organizovan, dovoljno govori da smo svi opet na okupu. Pored pečenja i ćevapa imamo i kolače koje su napravile naše vredne članice. A videli ste da je naš folklor bio najbrojniji i da su dobili najveći aplauz od svih nacija – kaže Gospava Gajsner.