EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je Srbiju da “što je pre moguće” ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i primeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkana usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

– Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je pre moguće, da ubrzaju svoje usklađivanje i primene sankcije. Mi razumemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u poptpunosti usklade sa našom spoljnom politikom – poručio je sinoć Borelj.

Borelj je nakon sastanka Saveta EU, kojem su u ponedeljak prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio “strateške i hrabre” odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

On tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućošću.

– Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke bućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće – zaključio je Borelj.

On navodi da u EU “razumeju” da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje “problemi, veze i javno mnjenje”, ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.

4 COMMENTS

  1. “Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće – zaključio je Borelj.” –
    Sam si sve rekao… samo što je nas napao ceo pakt zemalja – sa kojima treba da se uskladimo?!

  2. Pa uskladjujemo se sa medjunarodnim pravom….NATO nas je napao 1999 i oduzeo deo teritorije – mi to ne prihvatamo! Zašto je to tako teško razumeti u Evropi??? Eto mi nismo mudri kao Nemci – obećaju oružje Ukrajni, pa nemaju municiju…kao Švedska – hoće u NATO ali bez vojnih baza….kao sve ostale zemlje EU – uvele sankcije ali ih krše gde god stignu – Ne, Srbija nije licemer i lažov. Srbija je časna zemlja – šta možemo uradimo, šta ne možemo to jasno kažemo! Na EU i NATO je da osmisle kaznu za “neposlušnost” – to je radila i Austro-Ugarska 1914 i Nemačka 1941….mi samo branimo svoje!

  3. Sa vama necemo da delimo iste vrednosti, jer one ne postoje! Ne podrzavanje sankcija, nema nikakve veza sa Rusijom. Mi necomo da podrzimo EU i USA protiv bilo koga! Jednostavno receno, EU i USA su nasi vekovni neprijatelji i ucenjivaci. Sa vama necemo. Ostavire nas na miru, molimo vas, dok jos imate vremena!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here