commons.wikimedia.org/Brücke-Osteuropa
CERN iz vazduha

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN primila je danas Srbiju kao svoju 23. državu-članicu nakon što je primila formalnu potvrdu Uneska da je Srbija pristupila Cernovoj konvenciji, saopštio je Institut za fiziku.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tim povodom ističe da je ulaganje u naučna istraživanja važno za razvoj naše ekonomije, a CERN je jedna od najvažnijih naučnih institucija danas.

Predsednica Saveta CERN-a Ursula Basler kazala je da “Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, a srpski naučnici su kontinuirano uključeni u CERN-ove najveće eksperimente”.

– Veoma sam srećna što je zahtev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi-članici – rekla je Baslerova.

Generalna direktorka CERN-a Fabiola Đijanoti naglasila je da ima veliko zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu Srbiji kao 23. državi-članici.

– Srpska naučna zajednica je tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju između CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja – izjavila je Đijanotijeva.

U saopštenju se podseća da su, dok je Srbija bila deo Jugoslavije, jedne od 12 zemalja-članica koje su osnovale CERN, srpski fizičari i inženjeri učestvovali u nekim od prvih CERN-ovih projekata, na sinhrociklotronskom, proton-ciklotronskom i super-proton-sinhroton akceleratorima.

Najveće učešće Srbije danas u CERN-u je u ATLAS i CMS eksperimentima, u postrojenju ISOLDE, koje izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike, kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica – FCC i CLIC, koji su potencijalno novi najvažniji projekti u CERN-u.

Kao država-članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, CERN-ovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove. Članarina će doprineti mogućnostima za zapošljavanje u CERN-u, kao i učešću srpske industrije na CERN-ovim tenderima, navedeno je u saopštenju.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here