PKS

Afričke države zainteresovane su da učvrste i unaprede ekonomsku saradnju sa Srbijom koju vide kao stabilnog i pouzdanog partnera na Zapadnom Balkanu, a perspektivni sektori su poljoprivreda i prehrambena industrija, građevinarstvo i tretman voda, IT, trgovina i turizam, ocenjeno je u Dubaiju u razgovorima tokom Globalnog biznis foruma (Global Business Forum), koji su organizovali Privredna komora Dubaija i Ekonomist grupa.

Fokus ovogodišnjeg Globalnog biznis foruma, koji je okupio više stotina šefova država, ministara, diplomata i privrednika iz čitavog sveta, bio je na poslovanju sa Afrikom.

Privrednu komoru Srbije na skupu je predstavljao Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije PKS u Dubaiju, koji je razgovarao sa visokim predstavnicima Ruande, Angole, Etiopije, Ugande, Zimbabvea, Južnoafričke Republike, Malavija i Liberije o potencijalu za jačanje privrednih veza srpskih, ali i kompanija iz celog regiona Zapadnog Balkana, sa privrednicima iz Afrike.

Kako je istaknuto tokom razgovora, organizovanje poslovnih foruma i susreta privrednika najbolji je način da se razmotre mogućnosti realizacije konkretnih poslovnih aranžmana, a Dubai je globalni centar iz kojeg se uspešno mogu voditi poslovi prema Africi.

– Veliko je zadovoljstvo realizovati značajan broj sastanaka sa predstavnicima afričkih država. Afrika je u snažnom razvoju, a Srbija i naše kompanije, imaju izuzetno dobru reputaciju. Fokus čitavog sveta je na Africi i ovu priliku treba iskoristiti za što bolje pozicioniranje naše privrede – istakao je Selaković.

Podsetio je da je sporazum koji je predsednik PKS Marko Čadež nedavno potpisao sa Savetom slobodnih zona Dubaija otvorio mogućnost za uspostavljanje centara iz kojih će roba i usluge ići dalje prema afričkim tržištima.

– Uveren sam da će srpske kompanije prepoznati šansu i da ćemo već u narednoj godini, koristeći Dubai kao globalni centar poslovanja sa Afrikom, uvećati prisustvo naših kompanija, pre svega iz domena poljoprivrede, tretmana voda, građevine, informacionih tehnologija, trgovine i turizma – naglasio je Selaković.

Osim sastanaka sa predstavnicima afričkih država, Selaković se na marginama Globalnog biznis foruma sastao i sa predsednikom Privredne komore Dubaija Hamadom Buamimom, kao i sa rukovodiocem Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija Džumom Al Matrušijem. Izraženo je uzajamno zadovoljstvo do sada realizovanim aktivnostima i iskazana spremnost da se nastavi jačanje uspešne ekonomske saradnje Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here