Srbija proizvodi kanabis i amfetamin

0

U izveštaju se navodi da se kanabis nezakonito gaji u mnogim zemljama Evrope, a da su glavni uzgajivači u jugoistočnoj evropi Albanija, Bugarska i Srbija.

INCB zahteva od zemalja istočne i centralne Evrope da dalje intenziviraju napore u suzbijanju šverca kanabisa, jer je tamo zabeležen trend porasta šverca kanabisa.
Najveći deo marihuane proizvedenog u tom regionu poreklom je iz Albanije, Crne Gore, Moldavije, Srbije, Makedonije i Ukrajine, navodi se u izveštaju.

U Albaniji je tokom 2008. godine uništeno više od 145.000 biljki kanabisa i zaplenjeno skoro četiri tone, u Hrvatskoj je zaplenjeno 220 kilograma, u Bosni i Hercegovini više od 57 kilograma, u Bugarskoj više od tone marihuane, navodi se u izveštaju.

 

Albanska marihuana se do zapadnoevropskih zemalja švercuje kopnenom rutom koja vodi kroz Makedoniju, Bugarsku i Tursku, rutom koja vodi preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

INCB ukazuje da Zapadna Evropa i dalje ostaje glavno tržište za zalihe marihuane iz čitavog sveta, dodajući da na to ukazuju podaci o zaplenama.

 

Kontrolni savet navodi i da je šverc kokaina kroz istočnu Evropu značajno porastao tokom proteklih par godina. Najznačajnina zaplena kokaina zabeležena 2008. je ona u slovenačkoj luci Kopar u kojoj je pronađeno i zaplenjeno 381 kilogram kokaina.

 

Kada je u pitanju heroin, 92 odsto svih zaplena u Evropi dogodilo se u istočnim i centralnoevropskim državama. Značajne zaplene zabeležene su u Albaniji, BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Rumuniji i Sloveniji, dok je u Poljskoj, Srbiji i Ukrajini
opao broj zaplena heroina u poređenju sa prethodnim godinama. 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here