Tanjug

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo koje će se u junu održati u Slovenij i Izraelu! Izabranice Marine Maljković su u četvrtak u beogradskoj „Hali sportova Ranko Žeravica“ obezbedile ključnu pobedu u kvalifikacijama savladavši selekciju Hrvatske bez većih problema rezultatom 85:57.

Srbija je na taj način došla i do treće pobede u kvalifikacionoj E grupi i direktno se plasirala na Evrobasket ispred Bugarki i Hrvatica. Selekcija Hrvatske se sada nadaju da će vizu za Evrobasket “izvaditi” u poretku najbolje rangiranih drugoplasiranih selekcija.

Do pobede nad Hrvatskom Srbija je pred beogradskom publikom stigla bez imalo neizvesnosti. U prvom periodu je ekipa selektorke Maljković stigla do dvocifrene razlike i do kraja meča drame nije bilo.

Najbolja u dominantnoj ekipi Srbije, koja je dobila svaku od četiri četvrtine, bila je Jovana Nogić, košarkašica Salamanke. Ona je ubacila 21 poen (6/11 iz igre), a imala je i 10 skokova i 3 asistencije. Plejmejker Ivon Adams odigrala je odličan meč i upisala 19 poena (8/16 iz igre), 8 skokova, 3 asistencije i 4 izgubljene lopte.

Nevena Jovanović imala je 12 poena, 4 skoka i 5 asistencija, a Mina Đorđević dodala je 7 poena.

U poraženom sastavu, koji vodi trener Stipe Bralić, istakla se Šejvonte Zelus sa 27 poena (8/14 iz igre, 8/11 slobodna bacanja) i 5 skokova, a imala je i 9 izgubljenih lopti. Nijeda druga hrvatska igračica nije imala dvocifreni broj poena.

Srpkinje će u Sloveniji i Izraelu braniti titulu prvaka Evrope, koju su osvojili 2021. godine u Valensiji, kada su u finalu bile bolje od Francuske.

Evrobasket će se od 15. do 25. juna održavati u Ljubljani i Tel Avivu, a u prethodnom “prozoru” u novembru plasman na turnir ostvarile su Letonija, Španija i Italija, a ranije i selekcije-domaćini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here