EPA/Alejandro Garcia
Svetislav Pešić

Košarkaška reprezentacija Portorika je u neverovatnoj utakmici savladala Dominikansku Republiku sa 102:97 i time napravila potpuni haos u Grupi I.

Sada je Srbiji, posle poraza od Italije, za prvo mesto i izbegavanje Amerike u četvrtfinalu, neophodno da Portoriko u poslednjem kolu savlada Italiju, uz naravno svoju pobedu nad Dominikanskom Republikom.

Sve četiri ekipe u Grupi I pobeda u poslednjem kolu vodi u četvrtfinale, finalna runda je u nedelju, najpre igraju Portoriko i Italija od 10.00, a Srbija i Dominikanska Republika od 14.00.

Da bi Srbija bila prvoplasirana u Grupi I, neophodno je da pobedi Dominikansku Republiku, ali i da Portoriko savlada Italiju. U slučaju da Srbija ostvari trijumf, a Portoriko ne, onda će na prvo mesto ići Italija i poslaće Srbiju na duel sa Amerikom u četvrtfinalu.

Pobedom Portorika pala je u vodu kalkulacija po kojoj bi Srbija mogla da stigne do prvog mesta u Grupi I pobedom od četiri poena razlika nad Dominikanskom Republikom i time izbegla susret sa Amerikom na startu nokaut faze.

Sada je stanje u Grupi I potpuno izjednačeno, sve četiri ekipe imaju šansu za plasman dalje i svaka može da zauzme jednu od prve dve pozicije – Srbiju, konkretno, na prvo mesto vode samo njena i pobeda Portorika, dok bi u slučaju pobede Italije, Srbija bila druga zbog današnjeg poraza.

U igri je još jedan scenario koji vodi Srbiju u dalju fazu, u slučaju poraza od Dominikanske Republike i pobede Portorika nad Italijom, stvoriće se krug ekipa sa tri pobede i dva poraza u kom će odlučivati međusobna koš razlika, ali je to već stvar ozbiljne matematike u šta ni srpski tim, a ni srpska javnost, ne bi trebalo da ulazi.

Jednostavno, Dominikanska Republika se mora pobediti.

Što se tiče utakmice između Dominikanske Republike i Portorika, obeležio ju je neverovatan šuterski dvoboj dva najbolja igrača obe ekipe, u poraženom sastavu Karl Entoni Tauns je upisao 39 poena uz deset skokova, dok je na drugoj strani ključan za pobedu Portorika bio Tremont Voters sa 37 poena, 11 asistencija i sedam skokova.

Portoriko je pobedu obezbedio u poslednjoj četvrtini koju je rešio u svoju korist sa deset poena razlike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here