EPA/Kusthrim Ternava

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Marinković rekao je da pokušaji Prištine da aplicira i postane član Uneska nisu ništa novo i da je to očekivano, kao i da će Srbija na to imati snažan odgovor i da neće dozvoliti da se srpska kulturna, istorijska i religijska baština dovede u pitanje.

– Oni će ponovo i pokušati da apliciraju. Pomenuo bih sramno pismo Aljbina Kurtija koje je on uputio šefovima država u celom svetu u kom apeluje da se pomogne takozvanom Kosovu da zaštiti svoju kulturno-istorijsku baštinu koja je u stvari srpska – rekao je Marinković.

Kako je istakao, to je jedan deo propagande Prištine.

– Njihov glavni cilj je etnički čist Kosmet bez Srba. Njihov najbitniji cilj koji više ni ne kriju, je da zauzmu sever Kosmeta, i da isteraju sve Srbe sa KiM. Oni su nekada crkve i manastire palili, proganjali sveštenike i narod. Sada je njihova strategija sasvim drugačija – navodi Marinković.

Upozorio je da je agresija Prištine sada perfidnija i da oni sada sve ono što je nasleđe srpske kulture žele da prikažu kao kosovsku baštinu.

– Svi smo mogli da vidimo da crkvu na Novom Brdu žele da prukažu kao katoličku crkvu. To nije samo plan kosovskih Albanaca već su tu umešani i drugi – rekao je Marinković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here