Pixabay.com

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp imenovao Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Bele kuće u posredovanju u pregovorima između Beograda i Prištine, za većinu analitičara ovaj potez predstavlja zauzimanje čvrstih pozicija Amerike pred predstojeće pregovore.

Da li posle inicijative Bele kuće o aktivnijem uključivanju u rešavanju kosovskog pitanja, srpska stana treba da zatraži da u pregovarački proces bude uključena i Ruska Federacija?

Profesor građanskog i stvarnog prava na Pravnom fakultetu u Severnoj Mitrovici Dušan Čelić ocenjuje za Kosovo online da pitanje uključivanja Rusije u proces pregovora Srbije i Kosova postaje još aktuelnije, naročito u trenutku kada je učešće SAD postalo toliko javno.

– Mislim da je vreme odavno bilo i prošlo da Srbija zahteva otvoreno učešće Rusije u pregovorima, utoliko pre što je to jedna od velikih sila koja se drži Rezolucije 1244, za razliku od SAD. To pitanje je sada sa ovoliko otvorenim učešćem Amerike još više postalo aktuelno – rekao je Čelić.

Politikolog iz Prištine Ramuš Tahiri ocenjuje da beogradska strana može da uključi bilo koji međunarodni faktor u proces pregovora Kosova i Srbije, pa čak i Rusiju. On podseća na pregovaračke procese u Parizu, Rambujeu i Dejtonu u kojima je bila uključena ruska strana i naglašava da je pored SAD važan i stav Evrope po ovom pitanju.

SAD žele sporazum, ali nemaju neko rešenje

Tahiri podseća i na zvaničan stav SAD da one žele sporazum na stolu, ali da nemaju neko posebno rešenje. Ocenjuje da će Amerikanci kasnije ipak pregledati dokument sporazuma i na osnovu njega izneti svoj stav, odnosno da li ga prihvataju ili ne.

– Sad kad se govori o tom dijalogu zanemaruje se činjenica da dijalog treba da poboljša život ljudi s jedne i druge strane granice Srbije i Kosova, a isto tako da olakša i normalizuje odnose, protok robe, ljudi, ideja, da granica bude otvorena. Problem je, po meni, što je predsednik Srbije Vučić rekao da kosovsko pitanje ne gleda kao građansko ili kao kosovsko, nego kao nacionalno, kao razgraničenje između srpskog i albanskog naroda – rekao je Tahiri za Kosovo onlajn.

Pravnik i član predsedništva Srpskog nacionalnog foruma (SNF) Momčilo Trajković kaže da hitno treba raditi kako bi se Rusija uključila u sve buduće razgovore i dogovore oko rešavanja kosovskog pitanja.

Trajković naglašava da imenovanje Ričarda Grenela od strane predsednika Donalda Trampa nameće zaključak da SAD, Nemačka i Evropa prave jako partnerstvo i odlučnost da pitanje Kosova reše. Trajković je mišljenja da će kosovski Srbi teško da prihvate da ostanu u nekoj tzv. velikoj Albaniji što može izazvati nove procese iseljavanja.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime